Fokus

Bivši premijer Australije: Kupovina nuklearnih podmornica najgori posao u istoriji

Komentari

Autor: Tanjug

15/03/2023

-

22:44

Bivši premijer Australije: Kupovina nuklearnih podmornica najgori posao u istoriji
Bivši premijer Australije: Kupovina nuklearnih podmornica najgori posao u istoriji - Copyright Tanjug/Mick Tsikas/AAP Image via AP

veličina teksta

Aa Aa

Bivši premijer Australije Pol Kiting nazvao je danas kupovinu podmornica na nuklearni pogon od SAD, posao vredan do 245 milijardi dolara, "najgorim poslom u istoriji" i "najgorom međunarodnom odlukom" laburističke vlade.

Kiting, inače laburista, pokrenuo je verbalni napad na vladu Entonija Elbanizija, koji je iz iste stranke.

Bivši premijer je kritikovao "nesposobnost" laburista koji su 2021. godine glasali za priključenje Kanbere paktu AUKUS, zajedno sa SAD i Velikom Britanijom, iako tada, kao opozicija, nisu imali obavezu da to učine, preneo je "Gardijan".

Kiting je kritikovao ministre odbrane i spoljnih poslova, Ričarda Marlsa i Peni Vong, nazvavši ih "ozbiljno nerazumnim", dodajući da je Vong svojim odlukama dozvolila da vojni interesi nadmaše diplomatiju.

On je takođe ismejao usklađivanje Australije sa Velikom Britanijom, za koju je rekao da traži "naivčine sa kojom bi se stvarala globalna Britanija... nakon što je budala (Boris) Džonson uništio njihovo mesto u Evropi".

Kiting je rekao da je kupovina do osam nuklearnih podmornica "najgori posao u istoriji", jer je za te pare moglo da se kupi 40 do 50 konvencionalnih podmorica.

On je otkrio da je Francuska, koja je prvobitno imala dogovor sa Australijom, pa ga izgubila zbog pakta AUKUS, ponudila novi dogovor za najnovije francuske nuklearne podmornice.

U tim podmornicama bi, kako on kaže, bilo "samo pet odsto obogaćenog uranijuma, a ne 95 odsto, što je nivo oružja", a one bi stigle čvrsto utvrđenim datumom 2034. godine po fiksnim cenama.

"Ali, Francuska nije dobila nikakav odgovor", dodao je Kiting.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet