Fokus

Albaneze o nabavci nuklearnih podmornica: Kina je promenila stav i poziciju u međunarodnim odnosima

Komentari

Autor: Tanjug

16/03/2023

-

08:52

Albaneze o nabavci nuklearnih podmornica: Kina je promenila stav i poziciju u međunarodnim odnosima
Albaneze o nabavci nuklearnih podmornica: Kina je promenila stav i poziciju u međunarodnim odnosima - Copyright Tanjug/AP Photo/Evan Vucci)

veličina teksta

Aa Aa

Australijski premijer Entoni Albaneze stao je u odbranu plana Kanbere za kupovinu nuklearnih podmornica od SAD u vrednosti od blizu 245 milijardi dolara, nakon što su dva bivša lidera kritikovala sporazum zbog njegove cene, složenosti i potencijalnih pitanja suvereniteta.

Predstavljen u utorak u San Dijegu, višedecenijski bezbednosni aranžman AUKUS će omogućiti Australiji da kupi američke podmornice klase "Virdžinija", pre otpočinjanja zajedničke britanske i australijske proizvodnje  nove klase podmornica, SSN-AUKUS, prenosi Rojters.

Nakon kritika Malkolma Turnbula i Pola Kitinga, dva bivša premijera, Albaneze je saopštio u četvrtak da je sporazum neophodan s obzirom na povećanje kineskog vojnog prisustva u regionu, koje je opisao kao najveće od Drugog svetskog rata.

"Kina je promenila svoj stav i svoju poziciju u međunarodnim odnosima od 1990-ih, to je činjenica", rekao je on.

Turnbul je u četvrtak izjavio da će projekat AUKUS trajati duže i koštati više od alternativnog plana za kupovinu konvencionalnih francuskih podmornica, koji je završio otkazivanjem ugovora vrednog 66 milijardi dolara, što je izazvalo diplomatski sukob unutar zapadnog saveza koji je trajao mesecima.

Albaneze: U pitanju je i ekonomija, ne samo odbrana i bezbednost 

Pol Kiting, bivši premijer vladajuće Laburističke partije, u sredu je kritikovao aktuelnu vladu zbog njenog odobravanja bezbednosnog aranžmana AUKUS-a i kupovine američkih podmornica.

On je kupovinu američkih podmornica označio kao "najgoru međunarodnu odluku" laburističke australijske vlade od regrutacije u Prvom svetskom ratu.

Kiting je naveo da opredeljenje za nuklearne podmornice u američko-britanskom savezu u odnosu na konvencionalne alternative, ostavlja Australiju sa manje podmornica i ograničava sposobnost zemlje da deluje nezavisno od SAD.

"Mi smo deo američke politike obuzdavanja Kine. Radi se samo o jednoj stvari: održavanju strateške hegemonije SAD u jugoistočnoj Aziji", dodao je on.

Albaneze je ranije branio ovu potrošnju i činjenicom da je AUKUS "ekonomski plan, a ne samo plan odbrane i bezbednosti".

Rekao je da očekuje da će AUKUS dovesti do ulaganja od četiri milijarde dolara u industrijske kapacitete Australije u naredne četiri godine i otvoriti oko 20.000 novih radnih mesta u naredne tri decenije.

Prema sporazumu, SAD nameravaju da prodaju Australiji tri američke podmornice na nuklearni pogon klase Virdžinija, koje proizvodi Dženeral Dajnamiks, početkom 2030-ih, uz opciju da Australija kupi još dve, ako bude potrebno.

Buduća generacija podmornica će se graditi u Velikoj Britaniji i Australiji uz američku tehnologiju i podršku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet