Fokus

Severna Koreja izvela simuliaciju nuklearnog kontranapada na SAD i Južnu Koreju

Komentari

Autor: Tanjug

20/03/2023

-

08:12

Severna Koreja izvela  simuliaciju nuklearnog kontranapada na SAD i Južnu Koreju
Severna Koreja izvela simuliaciju nuklearnog kontranapada na SAD i Južnu Koreju - Copyright Tanjug/ Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Vojska Severne Koreje izvela je nuklearne vojne vežbe kojima se simulira nuklearni kontranapad na SAD i Južnu Koreju, a vežbe je nadgledao severnokorejski lider Kim Džong Un, kao i njegova ćerka, prenosi Rojters.

Agencija navodi da su vežbe uključivale lansiranje projektila kratkog dometa, ali da je neobično to što je jedna od raketa ispaljena iz zakopanog silosa, što može da pomogne u povećanju brzine i stabilnosti u budućim testovima interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM).

Severnokorejska državna agencija KCNA prenela je da su vežbe osmišljene tako da pojačaju "sposobnost odvraćanja od rata i nuklearnog protivnapada'', uz tvrdnju da Vašington i Seul čine "eksplicitan pokušaj pokretanja rata'' protiv Severne Koreje.

"Vežba je imala za cilj da pokaže našu čvrstu volju da damo stvarni ratni odgovor i pošaljemo upozorenje neprijatelju koji proširuje svoje agresivne ratne vežbe", prenosi KCNA.

Agencija dodaje da je tokom vežbi balistička raketa opremljena lažnom nuklearnom bojevom glavom preletela 800 kilometara pre nego što je pogodila metu prema scenariju taktičkog nuklearnog napada.

Severnokorejski predsednik Kim Džong Un je rekao da su vežbe unapredile ratne sposobnosti vojske te zemlje i pozvao vojsku da bude spremna za svaki ''neposredan i nadmoćan nuklearni protivnapad u bilo kom trenutku''.

"Sadašnja situacija, u kojoj neprijatelji postaju sve izražajniji u svojim potezima za agresiju na Demokratsku Narodnu Repubilku Koreju, hitno zahteva od nas da eksponencijalno pojačamo odvraćanje od nuklearnog rata", rekao je on.

Ranije ovog meseca Južna Koreja i SAD izvršile su zajedničke vazdušne i morske vojne vežbe, u kojima su učestvovali i američki bombarderi B-1, a prošlog meseca održale su vežbe koje simluriaju nuklearni napad Severne Koreje.

KCNA prenosi da se više od 1,4 miliona državljana Severne Koreje dobrovoljno prijavilo da se pridruži vojsci ili da se ponovo prijavi u vojsku u slučaju da je potrebno da se bori protiv Seula i Vašingtona, nakon što je prethodno javljeno da je reč o 800.000 dobrovoljaca.

 

Komentari (0)

Svet