Fokus

Poseta sa velikim ulogom: Si Đinping stigao u Moskvu, u prvoj poruci istakao da su Kina i Rusija pouzdani partneri

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Guardian, Tass

20/03/2023

-

12:03

Poseta sa velikim ulogom: Si Đinping stigao u Moskvu, u prvoj poruci istakao da su Kina i Rusija pouzdani partneri
Poseta sa velikim ulogom: Si Đinping stigao u Moskvu, u prvoj poruci istakao da su Kina i Rusija pouzdani partneri - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kineski predsednik Si Đinping stigao je danas u državnu posetu Moskvi gde će se sastati sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. On će u Moskvi boraviti do 22. marta. Nešto posle podneva po lokalnom vremenu na moskovski aerodrom Vnukovo-2 sleteo je avion nacionalne avio-kompanije AirChina sa kineskom delegacijom, a posle nekoliko minuta stigao je i kineski predsednik.

Associated Press

Već po sletanju u Moskvu, Si je rekao da su Rusija i Kina pouzdani partneri.

"Kina i Rusija su dobri susedi i pouzdani partneri", rekao je Si Đinping po dolasku u državnu posetu Rusiji i dodao da će je Kina spremna, zajedno sa Rusijom da brani svetski poredak zasnovan na međunarodnom pravu.

profimedia

 

Njega je dočekao zamenik ruskog premijera Dmitrij Černišenko koji ga je pozdravio pre nego što su zajedno prošli pored počasne garde tokom ceremonije dobrodošlice.

Kineski lider je tom prilikom izrazio očekivanje da će njegova poseta Moskvi dati novi podsticaj razvoju rusko-kineskih odnosa, prenosi agencija RIA Novosti. Dodao je da očekuje da će sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovarati o važnim regionalnim i međunarodnim temama od zajedničkog interesa.

Printscreen/ria.ru

 

Dva lidera sastala su se nešto kasnije u toku dana u Kremlju, a tom prilikom Vladimir Putin je rekao da pozdravlja kineski mirovni plan za prekid "akutne krize" u Ukrajini i da na njega gleda sa "velikim poštovanjem"

"Rusija poštuje inicijative Kine za mirnim rešenjem i gleda na njih sa velikim poštovanjem. O svemu smo spremni da razgovaramo", rekao je Putin i dodao da je Rusija bila "malo zavidna" na brzom razvoju Kine u poslednjih nekoliko decenija.

Kineski predsednik je rekao da je "siguran" da će ruski narod podržati Putina na predsedničkim izborima sledeće godine.

"Znam da će sledeće godine biti predsednički izbori u vašoj zemlji. Zahvaljujući vašem snažnom rukovodstvu, Rusija je poslednjih godina ostvarila značajan napredak u postizanju prosperiteta zemlje. Siguran sam da će vas ruski narod snažno podržati u vašim dobrim nastojanjima", rekao je Si koji je Putina nazvao "dragim prijateljem".

Prema rečima ruskog lidera odnosi Moskve i Pekinga doprinose jačanju multipolarnog sveta.

"U celini, naša interakcija na međunarodnoj sceni nesumnjivo doprinosi jačanju temeljnih principa svetskog poretka i multipolarnog sistema", rekao je Putin.

Tanjug/Russian Presidential Press Office via AP

 

Putin je dodao da Moskva i Peking imaju mnogo zajedničkih ciljeva i zadataka i istakao da zna da kineski predsednik lično, kao prijatelj Rusije, poklanja veliku pažnju razvoju kinesko-ruskih odnosa, prenosi Ria Novosti. On je izrazio uverenje da će Kina na čelu sa Si Đinpingom nastaviti da se razvija i ostvaruje svoje ciljeve.

"Kina je poslednjih godina napravila kolosalan iskorak u svom razvoju i uspostavila prilično efikasan sistem ekonomskog razvoja i jačanja zemlje. To izaziva istinsko interesovanje širom sveta, a mi vam čak pomalo i zavidimo. Siguran sam da će pod vašim rukovodstvom Kina napraviti dalje korake u svom razvoju i ostvariti ciljeve koje ste postavili", rekao je Putin.

Istakao je i da mu je drago što je mogao i lično da čestita Siju na reizboru za predsednika.

Printscreen/ria.ru

 

Uoči putovanja, Putin je hvalio Sija kao "starog dobrog prijatelja" u novinskom članku objavljenom u Kini, dok je Si rekao da je njegov put u Rusiju imao za cilj da ojača prijateljstvo između dve zemlje i pozvao na "pragmatizam" kada je Ukrajina u pitanju.

profimedia

 

Na dnevnom redu i kineski plan za Ukrajinu

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin izjavio je u petak da će poseta Sija Moskvi dodatno produbiti međusobno poverenje i razumevanje između dve zemlje, ističući da će to biti i putovanje u cilju jačanja mira, navodi Kineski međunarodni radio.

Plan koji je Kina predložila za rešavanje sukoba u Ukrajini i teme koje su u njemu formulisane biće dotaknute na ovaj ili onaj način tokom sastanka ruskog lidera Vladimira Putina i kineskog predsednika Si Đinpinga, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Nesumnjivo, Ukrajina će se naći na dnevnom redu“, rekao je Peskov novinarima, prenosi list Izvestija.

Peskov je dodao da će predsednik Ruske Federacije dati iscrpna objašnjenja, kako bi Si Đinping iz prve ruke dobio uvid u to kako ruska strana vidi aktuelnu situaciju.

Na pitanje da li bi Kina mogla da posreduje između Moskve i Vašingtona tokom sukoba u Ukrajini, portparol Kremlja je odgovorio da za to ne postoje nikakvi preduslovi sa strane SAD.

"Vidimo liniju usmerenu na sprečavanje usporavanja borbenih dejstava. I Vašington i Stejt department i Savet za bezbednost SAD govore o tome otvoreno i zvanično“, rekao je Peskov.

"Wall Street Journal" je, pozivajući se na svoje izvore, preneo da bi Si Đinping, nakon posete Moskvi, mogao da održi onlajn sastanak sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

profimedia

 

Kina je više puta isticala da Peking "igra konstruktivnu ulogu" u rešavanju ukrajinske krize.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je 24. februara objavilo dokument od 12 tačaka o političkom rešavanju ukrajinske krize.

Među glavnim tačkama su potreba da se poštuje suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja, obnavljanje direktnog dijaloga Moskve i Kijeva, kao i poziv da se spreči dalja eskalacija. Si Đinping je posetio Rusiju osam puta, više nego bilo koju drugu zemlju, podseća RIA Novosti. 

Uoči posete lideri su se obratili javnostima druge zemlje - u kineskom listu "Ženmin žibao" objavljen je Putinov je članaku ''Rusija i Kina - partnerstvo okrenuto budućnosti", dok je članak kineskog lidera objavljen u "Ruskoj gazeti".

Stekić: I Rusiji treba Kina, i Kini treba Rusija

Nenad Stekić sa Instituta za međunarodnu politiku u razgovoru za Euronews Srbija kaže da Sijeva poseta Moskvi ima značajnu notu - i sa unutarpolitičke strane, ali i međunarodnog stanovišta kada uzmemo u obzir dešavanja u i oko Kine.

"Poseta se dešava u trenutku kada je Siju potvrđen treći uzastopni predsednički mandat od Kineskog nacionalnog kongresa, ali uz to, ja bih rekao da je mnogo značajnija promena i na nivou lidera Kine, odnosno ostalih institucija gde je jedna reformska struja sada zamenjena jednom konzervativnijom, i to se dosta preliva na međunarodni nivo", rekao je Stekić.

Euronews

Kada je Ukrajina u pitanju, Stekić ističe da se Kina trenutno nalazi na jednoj "klackalici" budući da je zvanični Peking u situaciji u kojoj ne sme vrednosno da se odredi u sukobu, ali želi da se nametne kao svojevrsni medijator.  

"Kineski plan u 12 tačaka je zapravo jedno diplomatski kvalitetno rešenje, skrojen je tako da nijedna strana ne može da ga odbije. Sada je samo pitanje do koje mere će Zapad, na čelu sa SAD, nastojati da ospori legitimitet Kini kao medijatoru"

Stekić kaže da su u kineskom mirovnom planu najznačajnije dve tačke, prvenstveno zato što se odnose i na samu Kinu koja se "možda pribojava onoga što bi njoj moglo da se dogodi prilikom rešavanja pitanja Tajvana".

"Snažno suprotstavljanje unilateralnim sankcijama kao principu spoljnopolitičke i međunarodnopolitičke prakse. Dakle, sve ovo što se dešava sada, odnosno pozicija u kojoj se zvanična Moskva našla zbog napada na Ukrajinu i druga, po mom sudu još značajnija tačka  je da, bez obzira šta god se dešava u svetu na nivou međunarodne politike, lanci snabdevanja robe ne budu ugroženi. To je od velikog značaja za zvanični Peking, imajući u vidu da ogromna količina njene robe naročito u post-pandemijskim uslovima ima nesmetan prolaz na zapadnoevropska tržišta"

Budući da Si Đinping dolazi u državnu posetu Moskvi nekoliko dana pošto je Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, Stekić kaže da se kineski predsednik sigurno neće iznositi stav na ovu temu, dok je Putnu od velike važnosti da ima uz sebe supersilu koja mu je i geografski bliska, kao i partnera koji će, ako ne formalno, de fakto u međunarodnoj areni biti na njegovoj strani.

"Treba i Rusija Kini, i Kina Rusiji. Mislim da je dominantan pravac razgovora koji će se u naredna dva dana voditi biti robna razmena koja će se plaćati u rubljama i juanima. To je neka vrsta nove tendencije kojoj svedočimo i u savremenim međunarodnim odnosima, nastojanjima Pekinga i Moskve da se da se odupru dolaru kao globalnoj valuti. Isto imamo i u Južnoj Americi gde bi Brazil i Argentina mogli da uvedu zajedničku valutu. Ne zaboravite da sledeće nedelje na poziv Sija Đinpinga u Kinu dolazi brazilski predsednik De Silva", rekao je Stekić i nastavio:

"Verujem da je to neka vrsta paralelnog monetarnog sistema biti glavna okotnica na relaciji Peking-Moskva. Uz to, naravno, i dodatni pregovori koji će se odnositi na razmenu i carinske tarife pojedinih proizvodi koje Rusija sada ne može da izvozi na zapad zbog sankcija koje su joj uvedene"

 

 

Komentari (0)

Svet