Fokus

Hebrejska Biblija koja je stara više od 1.100 godina izložena u Tel Avivu pre aukcijske prodaje

Komentari

Autor: Fonet

22/03/2023

-

23:26

Hebrejska Biblija koja je stara više od 1.100 godina izložena u Tel Avivu pre aukcijske prodaje
Hebrejska Biblija koja je stara više od 1.100 godina izložena u Tel Avivu pre aukcijske prodaje - Copyright Tanjug/AP/Ariel Schalit

veličina teksta

Aa Aa

Najstarija najkompletnija hebrejska Biblija izložena je u izraelskom gradu Tel Avivu pre prodaje na aukciji, javlja BBC. Smatra se da je "Codex Sassoon" nastala pre oko 1.100 godina i da je delo pisara u Egiptu ili Levantu.

To je najraniji sačuvani primerak rukopisa koji sadrži sve 24 knjige hebrejske Biblije sa interpunkcijom, samoglasnicima i akcentima.

Tanjug/AP/Ariel Schalit

 

Primerak će u maju ići na aukciju u Njujorku, gde bi mogao da dostigne cenu između 30 i 50 miliona dolara i tako postane najskuplji istorijski dokument ikada prodat, ako pobednička ponuda premaši 43,2 miliona dolara, koliko je pre dve godine plaćeno za redak primerak prvog izdanja Ustava Sjedinjenih Američkih Država.

Hebrejska Biblija se sastoji od 24 knjige podeljene u tri dela: Petoknjižje, Proroci i Spisi, a Hrišćani ih nazivaju Starim zavetom.

Tanjug/AP/Ariel Schalit

 

Tekst hebrejske Biblije ostao je u fluktuaciji sve do ranog srednjeg veka, kada su jevrejski naučnici, poznati kao masoreti, počeli da stvaraju skup beleški koje su ga standardizovale.

Kodeks iz Alepa, koji je sastavljen oko 930. godine, smatra se najmerodavnijim masoretskim tekstom.

Zbog požara u sirijskom gradu Alepu 1947. godine sačuvano je samo 295 od originalnih 487 stranica.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet