Fokus

Đurović o abortusu u SAD: Privatno pitanje žena pretvoreno u bojno polje za političke obračune

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/03/2023

-

14:01

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Bliži se godišnjica od kako je Vrhovni sud SAD, posle pola veka, ukinuo ustavno pravo Amerikankama na abortus. Odluka je došla gotovo pola veka nakon slučaja Rou protiv Vejda koji je okončan presudom  koja je ženam omogućila ustavno pravo na abortus.

Osvrćući se na to potpredsednica SAD Kamala Haris izjavila da su prava na abortus ugrožena širom SAD.

"Pravo svake žene u svakoj američkoj državi je da donosi odluku o svom telu po ovom pitanju. Republikanci u Kongresu sada traže zabranu abortusa odmah po začeću", rekla je Haris.

Zvaničnici Bele kuće su naveli da je podneto 60 predloga zakona protiv abortusa u 2023. godini, a da više od 26 miliona žena trenutno živi u državama SAD koje su zabranile abortus.

Jovana Đurović, novinarka Glasa Amerike kaže da je abortus, iako deluje kao zdravstveno i privatno pitanje žena, u SAD političko pitanje i koristi se u političkim obračunima.

"U državama u kojima je zabranjen abortus uglavnom su na vlasti Republikanci. To je njihova politika bila oduvek. Demokrate se zalažu za liberalnije zakone. Republikancima je umnogome olakšalo što je Vrhovni sud prošle godine ukinuo ustavnu zaštitu prava na abortus i dao loptu svim državama ponaosob da o abortusu odlučuju kako žele", navela je ona.

Opširnije u videu na početku teksa

 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet