Fokus

Potonula dva čamca s migrantima koja su pokušavala da stignu do Italije, najmanje 29 poginulih

Komentari

Autor: Tanjug

26/03/2023

-

18:38

Potonula dva čamca s migrantima koja su pokušavala da stignu do Italije, najmanje 29 poginulih
Spasavanje migranata u Mediteranu - Copyright Tanjug/AP/Santi Palacios

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje 29 migranata iz područja podsaharske Afrike smrtno je stradalo kada su nedaleko od obale Tunisa potonula dva čamaca koja su pokušavala da stignu do Italije, objavila je tuniska Obalska straža.

U odvojenim nesrećama u poslednja četiri dana pet čamaca sa migrantima potonulo je nedaleko od južnog tuniskog grada Sfaksa i život je izgubilo devet osoba, a 67 ljudi se vode kao nestalo, prenela je Hina.

U poslednja četiri dana pripadnici Obalske straže zaustavili su oko 80 brodića i čamaca koji su plovili prema Italiji i zadržali više od 3.000 migranata, većinom iz zemalja podsaharske Afrike.

Masovna stradanja migranata poklopila se sa kampanjom tuniskih vlasti koje su počele da hapse stanovnike podsaharske Afrike bez dokumenata.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, najmanje 12.000 migranata koji su stigli do italijanske obale ove godine je isplovilo iz Tunisa, u poređenju sa 1.300, koliko ih je odatle krenulo u istom periodu prošle godine.

Prema podacima tuniskog Foruma za socijalna i ekonomska prava, Obalska straža je u prva tri ovogodišnja meseca sprečila više od 14.000 migranata da isplove čamcima, u poređenju sa 2.900 u istom periodu 2022. 

Komentari (0)

Svet