Fokus

MPCA: Zatvaranje nuklearne elektrane uzrok pomora ribe u Minesoti

Komentari

Autor: Tanjug

28/03/2023

-

19:49

MPCA: Zatvaranje nuklearne elektrane uzrok pomora ribe u Minesoti
MPCA: Zatvaranje nuklearne elektrane uzrok pomora ribe u Minesoti - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Gašenje nuklearne elektrane u Minesoti izazvalo je promenu temperature vode koja je ubila najmanje 230 riba u reci Misisipi u SAD, saopštili su zvaničnici.

Kako se navodi u saopštenju Agencije za kontrolu zagađenja Minesote (MPCA), riba nije umrla zbog curenja tricijuma u reku i nema opasnosti za građane.

Masovno uginuće ribe desilo se nekoliko dana nakon što je otkriveno curenje stotine galona vode koja sadrži tricijum zbog privremene popravke u nuklearnoj elektrani Montičelo kompanije ''Xcel Energy''. 

Objekat, oko 60 kilometara severozapadno od Mineapolisa, stavljen je van pogona u petak kako bi trajne popravke mogle da počnu, prenosi AP.

U saopštenju Agencije se ističe se da u normalnim okolnostima topla voda iz postrojenja ulazi u reku i ribe se na to navikavaju.

"Uginuće ribe je nesrećan slučaj, ali nije neočekivano s obzirom na značajnu promenu temperature do koje može doći kada topla voda iz fabrike prestane da teče u reku tokom obustave rada“, dodaje se u saopštenju.

Prvo curenje u fabrici otkriveno je u novembru, kada je oko 1,5 miliona litara vode sa tricijumom iscurilo u reku, što je pokrenulo pitanja o javnoj bezbednosti i transparentnosti.Do novog curenja došlo je prošle nedelje, nakon  privremene popravke prvobitnog kvara, saopštila je kompanija. 

Predsednik kompanije ''Xcel Energy'' Kris Klark rekao je da novo curenje takođe ne predstavlja rizik za javnost ili životnu sredinu.MPCA i Ministarstvo zdravlja Minesote uzorkovali su bunare podzemne vode i nisu našli "nikakve dokaze da je tricijum dospeo u reku Misisipi ili kontaminirao izvore vode za piće", saopštio je MPCA.

Tricijum je radioaktivni izotop vodonika koji se prirodno javlja u životnoj sredini i uobičajen je nusproizvod rada nuklearnih elektrana.  Emituje slab oblik beta zračenja koje nema veliki domet i ne može da prodre u ljudsku kožu, navodi Komisija za nuklearnu regulaciju.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet