Fokus

UN usvojile rezoluciju kojom se traži definisanje obaveza u borbi sa klimatskim promenama

Komentari

Autor: Tanjug

29/03/2023

-

17:56

UN usvojile rezoluciju kojom se traži definisanje obaveza u borbi sa klimatskim promenama
Generalna skupština Ujedinjenih nacija - Copyright Tanjug/AP/John Angelillo

veličina teksta

Aa Aa

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je danas rezoluciju kojom se od Međunarodnog suda pravde traži definisanje obaveza država u borbi protiv klimatskih promena, odnosno pravno mišljenje koje bi obavezalo zemlje da pooštre mere u tu svrhu.

Rezolucija kojom se traži savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde stigla je do Generalne skupštine UN nakon četvorogodišnje kampanje koju je vodila Republika Vanuatu, prenosi Rojters.

Premijer Vanuatua Išmael Kalsakau ocenio je da će rezolucija i savetodavno mišljenje ''imati snažan i pozitivan uticaj na to kako se bavimo klimatskim promenama i štitimo sadašnje i buduće generacije''.

Savetodavno mišljenje sudskog organa UN ne bi bilo obavezujuće ni u jednoj jurisdikciji, ali bi moglo da bude osnova za buduće pregovore o klimatskim promenama, tako što će precizno određivati finansijske obaveze koje zemlje imaju u vezi sa klimatskim promenama, na taj način pomažući državama da revidiraju i unaprede nacionalne klimatske politike, kao i jačanje domaćih politika i zakonodavstva, navodi Rojters.

Kalsakau je naveo da če UN usvajanjem rezolucije ''poslati glasnu i jasnu poruku, ne samo širom sveta, već i daleko u budućnost, da su upravo na današnji dan zemlje članice UN odlučile da ostave po strani razlike i rade zajedno na rešavanju presudnog izazova našeg vremena.

Komentari (0)

Svet