Fokus

Protesti i hapšenja u Južnoafričkoj Republici zbog presude bivšem predsedniku

Komentari

Autor: Tanjug

10/07/2021

-

15:46

Protesti i hapšenja u Južnoafričkoj Republici zbog presude bivšem predsedniku
Protesti i hapšenja u Južnoafričkoj Republici zbog presude bivšem predsedniku - Copyright AP/Uncredited

veličina teksta

Aa Aa

Južnoafrička policija u pokrajni Kva Zulu Natal saopštila je da je danas uhapšeno 27 ljudi zbog nasilničkih protesta zbog odlaska u zatvor bivšeg predsednika Džejkoba Zume.


Protesti su izbili nakon što se Zuma dobrovoljno predao vlastima i otišao na izdržavanje zatvorske kazne od 15 meseci zbog nepoštovanja suda, navodi se u izveštaju Rojtersa.

Predstavnik policije u provinciji Kva Zulu Natal potvrdio je da su policijske jedinice raspoređene u svim oblastima provincije, kao i da su demonstranti palili kamione i pljačkali prodavnice u prigradskim opštinama Durbana.

Demonstranti su juče palili automobilske gume, blokirali saobraćajnice i uzvikivali Zumino ime.

Odbio da odgovara na pitanja

Ustavni sud Južnoafričke Republike prošlog utorka je osudio Zumu zbog nepoštovanja suda, jer je odbio da odgovara na pitanja komisije za navodne koruptivne radnje u vreme njegovog mandata, a dat mu je rok do kraja nedelje da se preda, nakon čega je policija dužna da ga uhapsi.

Krajem prošle nedelje Zuma je zatražio od suda da ukine kaznu i obratio se višem sudu radi izricanja presude kako bi sprečio da ga policija ne uhapsi dok Ustavni sud ne sasluša 12. jula njegovu "molbu za ukidanje".

Tanjug/ AP Photo/Shiraaz Mohamed)

 

Bivši predsednik je zatražio od suda da poništi kaznu zbog toga što je prekomerna i što bi boravak u zatvoru mogao da ga izloži kovid 19 infekciji, pošto je sa svojih 80 godina u većem riziku od bolesti.

On je takođe negirao krivicu po svim tačkama optužnice, tvrdeći da je suđenje politički motivisano.

Zuma se takođe suočava sa odvojenim sudskim postupkom koji se odnosi na ugovor o naoružanju vredan dve milijarde dolara iz 1999. godine kada je bio zamenik predsednika.

Komentari (0)

Svet