Fokus

Kako suđenje Trampu utiče na njegovu predsedničku kandidaturu: Ostaje popularan, "ali dugoročno ima veće probleme"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/04/2023

-

14:53

Kako suđenje Trampu utiče na njegovu predsedničku kandidaturu: Ostaje popularan, "ali dugoročno ima veće probleme"
Kako suđenje Trampu utiče na njegovu predsedničku kandidaturu: Ostaje popularan, "ali dugoročno ima veće probleme" - Copyright Tanjug AP/Corey Sipkin

veličina teksta

Aa Aa

Oči američke i svetske javnost prethodne nedelje bile su uperene ka sudu u Njujorku pred kojim se pojavio Donald Tramp. To je bio istorijski trenutak s obzirom da je reč o prvom američkom predsedniku koji je krivično gonjen. Ispred suda su se okupile Trampove pristalice kako bi mu pružile podršku, a ceo događaj je bio i svojevrsni televizijski spektakl. Nakon što se bivši predsednik izjasnio da nije kriv, sledeće ročište je zakazano za 4. decembar, što ostavlja veliki prostor za polemike o tome kako će ceo proces protiv Trampa da utiče na njegovu najavljenu kandidaturu za predsednika SAD.

Donald Tramp je na sudu bio formalno uhapšen, a uzeti su mi u otisci prstiju. Istovremeno je objavljena optužnica i postalo je poznato za šta ga tužioci tačno terete. Sve 34 tačke odnose se na određenu poslovnu evidenciju Trampove organizacije za koju tužioci tvrde da je u više navrata prepravljana unošenjem lažnih podataka.

Iz optužnice je jasno da tužitelji Trampa terete da je bio deo ilegalne zavere za potkopavanje integriteta izbora 2016. godine. Tužitelji tvrde da Tramp stoji iza ilegalnog plana za suzbijanje negativnih informacija, uključujući nezakonitu isplatu od 130.000 dolara koju je naredio radi suzbijanja negativnih informacija koje bi naštetile njegovoj kampanji. 

AP Photo/Rebecca Blackwell

 

U optužnici, na 16 strana, iznose se novi detalji o planu koji je, prema navodima tužioca, obuhvatao više isplata dvema ženama, među kojima je i zvezda filmova za odrasle Stormi Denijels, koje su navodile da su bile u seksualnim odnosima sa Trampom nekoliko godina ranije, kao i vrataru u Trampovom tornju koji je tvrdio da ima priču o navodnom Trampovom vanbračnom detetu, navodi Glas Amerike.

Kako će proces uticati na podršku Trampu?

Pitanje koje su mnogi postavili još od kada je bilo izvesno da će se Tramp pojaviti pred sudom je da li on sada može da uđe u predsedničku trku. Profesor prava na Univerzitetu Kalifornija u Los Anđelesu Ričard Hasen je rekao za CNN da ništa ne sprečava Trampa da se kandiduje dok je optužen, pa čak i u slučaju da bude osuđen.  

Kako je objasnio, po Ustavu SAD potrebna su tri uslova da bi se neko kandidovao za predsednika: Mora da bude državljanin SAD, da ima najmanje 35 godina i da živi u Americi najmanje 14 godina. Glas Amerika navodi da, pošto Ustav ne pominje policijski dosije, licu optuženom ili osuđenom za krivično delo ne bi bilo zabranjeno da obavlja funkciju predsednika sve dok ispunjava druge uslove.

Međutim, drugo važnje pitanje je kako bi ceo proces mogao da utiče na imidž Donalda Trampa i na njegovu podršku. Dopisnik Al Džazire iz Amerike Ivica Puljić koji je pratio Trampovo pojavljivanje na sudu ističe da je reč o istorijskom slučaju, i da njemu preti kazna zatvora od četiri godine za svaku tačku iz optužnice kojih ima 34. 

"To teoretski znači da Tramp može dobtii kaznu zatvora od 100 godina, naravno da se to neće dogoditi, ali je zanimljivo. Amerika je pomno pratila njegovo pojavljivanje pred sudom, kao i ostatak sveta. Odavno nisam video da je jedan medijski događaj bio toliko medijski ispraćen kao ovaj. Bilo je ispred zgrade suda mnogo Trampovih ljudi, ali isto tako je bilo mnogo, ako ne i više, onih koji su protiv Trampa. Ipak je to Menhetn i Njujork, to je demokratski grad", naveo je on govoreći o atmosferi koja je vladala. 

Tanjug AP/Andrew Kelly/Pool Photo via AP

 

Smatra da Tramp voli medije i da razmišlja u pravcu da je to dobro za njegovu predsedničku kampanju. Ipak, dodaje da prema njegovom mišljenju to može biti slučaj kratkoročno, ali ne i na duže staze.

Kako ističe Puljić za Euronews Srbija, njegove šanse da bude republikanski kandidat su veoma dobre, jer glavni konkurent Ron Desantis još nije ni objavio kandidaturu, ali se zna da će do toga verovatno doći. 

"Tramp ima znatnu prednost u svemu tome, u to nema sumnje. Njemu sad sve ovo verovatno prija, verovatno će dobiti i više donacija. Ali opet, treba gledati dugoročno. Ovo je jedna trivijalna optužba i suđenje. Tramp ima mnogo ozbiljnije probleme od ovoga", naveo je Puljić i pomenuo slučajeve poverljive dokumentacije iz Bele kuće, i njegove uloge u upadu građana u američki Kongres 6. januara 2021. godine.  

Koju strategiju imaju Demokrate?

Profesorka sa Univerziteta u Eseksu Nataša Lindštad rekla je ranije za Euronews da Tramp ostaje politički izuzetno popularan. 

"Ako pogledate stopu popularnosti sa strane Republikanaca, on ima negde između 72 do 82 odsto pozitivnih mišljenja i ispred je svakog svog konkurenta za republikanskog predsedničkog kandidata, dakle vodi ponekad i za 20, 30 odsto, a definitivno će dobiti još više podrške od Republikanaca", isakla je ona.  

Međutim, kako je rekla više od polovine američkih građana veruje da je Tramp učestvovao u nedozvoljenim radnjama i da oko 60 odsto ljudi ne želi da on ponovo bude predsednik.

"Videćemo još dublje podele u Americi kako se sve ovo bude odvijalo, Republikanci tvrde da je ovo užasno i da je politički motivisano, zbog čega posledično može da dođe do nekih nemira i protesta, dok Demokrate i nezavisni smatraju da je ovo važan korak u pravcu pravne države", kaže Lindštad. 

Tanjug AP/Mary Altaffer

 

Puljić napominje takođe da se Demokrate oglašavaju protiv Trampa, ali primećuje da se Bela kuća ne oglašava i da Bajden ne želi da u ovom trenutku govori o tome.

"Da li je to pametno ili nije, možda ćemo moći kasnije da analiziramo. Možda demokrate žele da Tramp bude republikanski predsednički kandidat, jer znaju da on u ovom trenutku ne bi mogao da dobije izbore”, naveo je. 

Ponavlja da je slučaj protiv njega veoma važan jer je ovo prvi put u američkoj istoriji da se nešto tako događa.

Koji su sledeći koraci?

Sledeći pravni koraci uključuju niz pretpretresnih postupaka, koji traju mesecima ili čak godinama, nakon čega sledi izbor porote i suđenje, piše Glas Amerike.

Iako se više od 90 odsto krivičnih dela u Njujorku završava sporazumom o priznanju krivice, Trampov advokat je rekao da nema šanse da će bivši predsednik prihvatiti tu opciju.

Prema njujorškim zakonima o brzom suđenju, suđenje za krivično delo mora početi u roku od šest meseci od podizanja optužnice. Ali, rok se skoro uvek probija jer obe strane traže dodatno vreme za pripremu.Tramp je negirao da je kršio zakon u ovom slučaju, a njegov prošireni tim advokata obećao je da će se boriti protiv optužbi čak i pre nego što budu predstavljene poroti.

Postoje i razni načini da bivši predsednik odlaže početak suđenja - time što će njegovi advokati podneti niz zahteva sudu da reši određena pitanja pred početak procesa.

Kod krivičnog gonjenja, advokati mogu da podnesu razne zahteve sudu: da se odbace optužbe zbog nedostatka dokaza, da se odbace dokazi koji su nezakonito pribavljeni, da se suđenje izmesti na drugu lokaciju zbog velikog interesovanja javnosti. U Trampovom slučaju, kažu eksperti, očekuje se da njegov tim podnese sve ove zahteve i doda još neke, prenosi Glas Amerike.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet