Fokus

Tropski ciklon na obalama Zapadne Australije, stanovnici spremni za evakuaciju

Komentari

Autor: Tanjug

13/04/2023

-

08:30

Tropski ciklon na obalama Zapadne Australije, stanovnici spremni za evakuaciju
Tropski ciklon na obalama Zapadne Australije, stanovnici spremni za evakuaciju - Copyright Tanjug/Courtesy of National Institute of Information and Communications Technology (NICT) via AP

veličina teksta

Aa Aa

Snažan tropski ciklon približio se danas severozapadnoj obali Australije sa olujnim vetrovima i obilnim padavinama, a vlasti su upozorile stanovništvo da se pripremi za udare vetra do 275 kilometara na sat, prenosi AP.

Ciklon Ilsa je danas dostigao intenzitet kategorije 4 iznad Indijskog okeana i očekuje se da će biti prva oluja takve jačine u poslednjih deset godina, koja će pogoditi obalu regiona Pilbara u saveznoj državi Zapadna Australija, saopštila je australijski meteorološka služba.

Cikloni kategorije 4, što je druga najviša klasifikacija na australijskoj skali intenziteta uragana i oluja, imaju maksimalnu srednju brzinu vetra od 160-199 km/h, sa udarima vetra od 225 279 km/h. 

Očekuje se da će Ilsa pogoditi obalu negde u rasponu od 450 kilometara, između grada Port Hedlanda, najvećeg svetskog izvoznog čvorišta za rudu gvožđa i domorodačke zajednice Bidijadanga do sutra ujutru, saopštili su meteorolozi.

Policija je danas zatvorila autoput duž obale Pilbare između Port Hedlanda i turističkog grada Bruma, dva najveća naseljena mesta sa 16.000 i 15.000 stanovnika,  kako bi smanjila rizik za vozače zbog pogoršanja uslova. 

Tanjug/Australian Broadcasting Corporation via AP

Radnik hitne službe postavlja vreće sa peskom

Vatrogasne i hitne službe pozvale su stanovnike objekata koji nisu pravljeni da izdrže ciklone kategorije 4 da se odmah evakuišu u skloništa.

Rafovi u supermarketima su ispražnjeni, izvestili su lokalni mediji, a za osnovnim namirnicama poput flaširane vode, voća i mesa je velika potražnja.

Meteorolozi su upozorili na razorne vetrove, poplavne kiše i nenormalno visoke plime duž obale Pilbare dok ciklon Ilsa bude prolazio. Poslednja oluja kategorije 4 koja je prešla obalu Pilbare bila je ciklon Kristin u decembru 2013. godine.

Kristin je stigla do kopna zapadno od Port Hedlanda, uništila veći broj kuća i izazvala prekide u snabdevanju električnom energijom, navodi AP.

Komentari (0)

Svet