Fokus

Trampa danas ispituje državni tužilac u vezi sa poslovnom prevarom

Komentari

Autor: Tanjug

13/04/2023

-

14:32

Trampa danas ispituje državni tužilac u vezi sa poslovnom prevarom
Trampa danas ispituje državni tužilac u vezi sa poslovnom prevarom - Copyright Tanjug/AP/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Bivši američki predsednik Donald Tramp stigao je u Njujork gde danas treba da ga ispita državni tužilac u vezi sa građanskom tužbom protiv njega za poslovnu prevaru u iznosu od 250 miliona dolara.

Ispitivanje će se održati iza zatvorenih vrata i malo je verovatno da će privući pažnju kao što je to bilo sa odvojenom krivičnom prijavom protiv Trampa koja je podneta prošle nedelje, preneo je Rojters. 

Agencija navodi da će se Tramp pojaviti pred državnim tužiocem Njujorka Leticijom Džejms u donjem Menhetnu koja će ga ispitati o njegovoj poslovnoj praksi. 

U tužbi se Tramp optužuje zajedno sa drugim licima za decenijske manipulacije u vezi sa vrednošću imovine radi dobijanja povoljnih kredita i poreskih olakšica.

Početak suđenja u ovom slučaju zakazan je za 2. oktobar.

Tramp se na saslušanju u tom predmetu u avgustu pred državnim tužiocem pozvao na svoje pravo protiv samooptuživanja prema Petom amandmanu američkog Ustava više od 400 puta. 

"Konačno ću moći da pokažem kako je sjajna, profitabilna i vredna kompanija koju sam izgradio", napisao je Tramp jutros na svojoj Trut sošl platformi, navodeći da je izložen "progonu" državnog tužioca.

Tramp se, posle pojavljivanja na sudu 4. aprila, vratio kući na Floridu posle suđenja. 

Tramp je optužen zbog navodnog podmićivanja porno zvezde Stormi Danijels pre izbora 2016. godine u zamenu za njeno prećutkivanje njihove navodne seksualne veze. 

Tramp se izjasnio da nije kriv po tim optužbama. 

Tramp se takođe suočava sa federalnim istragama koje proističu iz njegovog rukovanja poverljivim vladinim dokumentima nakon što je izašao iz Bele kuće, navodnih pokušaja da se poništi njegov izborni poraz 2020. godine, kao i istragom na državnom nivou u Džordžiji o tome da li je nezakonito pokušao da poništi rezultate izbora 2020. godine. 

Pored toga, za 25. april je zakazano suđenje protiv Trampa u federalnom sudu u Njujorku zbog optužbi za klevetu koju je podnela bivša kolumnistkinja magazin "El"  E. Džejn Kerol pošto je negirao da ju je silovao. 

Tramp nastoji da odloži to suđenje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet