Fokus

Bilans sukoba vojske i paravojnih snaga u Sudanu: Najmanje 56 mrtvih i skoro 600 povređenih

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug

16/04/2023

-

08:25

Bilans sukoba vojske i paravojnih snaga u Sudanu: Najmanje 56 mrtvih i skoro 600 povređenih
Tanjug/AP/Marwan Ali - Copyright Tanjug/AP/Marwan Ali

veličina teksta

Aa Aa

U sukobima širom Sudana poginulo je 56 civila, a ranjeno 595 ljudi, saopštile su zdravstvene vlasti te zemlje, dan nakon što je došlo do sukoba između sudanske vojske i paravojnih snaga.

Sudanska vojska je izvela vazdušne udare na bazu paravojnih snaga u blizini prestonice Kartuma, u pokušaju da povrati kontrolu nad zemljom nakon sukoba u kojima su poginule desetine boraca i najmanje 56 civila, prenosi Rojters.

U žestokim sukobima, vojska je kasno sinoć pogodila bazu vladinih paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF) u gradu Omdurman, u blizini Kartuma.

Vojska i RSF, koja prema procenama analitičara broji 100.000 ljudi, bore se za prevlast u trenutku dok političke frakcije pregovaraju o formiranju prelazne vlade posle puča iz 2021. godine. Od jutros se čuje teška artiljerija širom prestonice Kartuma, i u gradovima Omdurman i Bahri, kao i u luci Port Sudan.

Broj poginulih pripadnika vojnih snaga za sada nije poznat. Milicija RSF tvrdi da je zauzela predsedničku palatu, rezidenciju glavnokomandujućeg vojske, stanicu državne tv, kao i aeorodrome u Kartumu i još nekoliko gradova, dok vojska odbacuje te navode.

"Sudanske vazduhoplovne snage će izvršiti potpunu kontrolu prisustva pobunjeničke milicije. Pozivamo sve građane da ostanu u svojim kućama i da ne izlaze napolje", navodi se u saopštenju Generalne komande sudanske vojske, prenosi CNN.

Tanjug/AP/Marwan Ali

 

Generalna komanda sudanske vojske saopštila je juče da "nema pregovora ili dijaloga pre raspuštanja Hemedtijeve pobunjeničke milicije", misleći na paravojne Snage za brzu podršku, generala Mohameda Hamdana Dagala. Raspisana je poternica protiv Dagala, koji je takođe poznat kao Hemedti.

"Mohamed Hamdan Dagalo je odbegli kriminalac. Pozivamo sve građane da prijave njega i njegove snage", navodi se u saopštenju.

Savet bezbednosti UN pozvao sve strane u sukobu u Sudanu da prekinu vatru

Savet bezbednosti UN pozvao je sve strane u sukobu u Sudanu da odmah prekinu vatru i vrate se pregovorima.

"Članovi Saveta bezbednosti pozivaju strane da odmah prekinu neprijateljstva, obnove mir i vrate se dijalogu za rešavanje trenutne krize u Sudanu", navedeno je u saopštenju, prenosi TASS.

Članovi Saveta bezbednosti UN istakli su značaj isporuke humanitarne pomoći regionu i potvrdili svoju posvećenost jedinstvu, suverenitetu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Republike Sudan. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš osudio je nerede u Sudanu.

 

 

Specijalni predstavnik Ujedinjenih nacija u Sudanu Volker Pertes naveo je da oštro osuđuje izbijanje sukoba u toj zemlji, prenosi Rojters. Pertes je naveo da je ''stupio u kontakt sa obe sukobljene strane, tražeći od njih hitan prekid borbi kako bi se osigurala bezbednost sudanskog naroda i poštedela zemlja od daljeg nasilja''.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Džozef Borelj, pozvao je sukobljene strane u Sudanu da prekinu sa nasiljem i naveo da je osoblje EU u toj zemlji na bezbednom.

Komentari (0)

Svet