Fokus

Haos u glavnom gradu Sudana: Sukob vojske i paravojnih snaga, podignuti bombarderi

Komentari

Autor: Tanjug

15/04/2023

-

12:12

Haos u glavnom gradu Sudana: Sukob vojske i paravojnih snaga, podignuti bombarderi
Tanjug/AP/Marwan Ali - Copyright Tanjug/AP/Marwan Ali

veličina teksta

Aa Aa

U glavnom gradu Sudana, Kartumu došlo je do sukoba između sudanske vojske i paravojnih Snage brze podrške (Rapid Support Forces) u kojima je poginulo najmanje troje civila, prenosi BBC. Nemiri su izbili i u severnom sudanskom gradu Merove, javio je Rojters.

RSF je saopštio da kontroliše predsedničku palatu, rezidenciju komandanta vojske generala Abdela Fataha al-Burhana i međunarodni aerodrom u Kartumu. U saopštenju, snage RSF-a su takođe navele da kontrolišu još dva aerodroma u severnom gradu Merove, kao i aerodrom u južnom sudanskom gradu El Obeid.

Vojni avioni sudanskih vazduhoplovnih snaga nadleću Kartum, a BBC navodi i da su navodno bombardovali mete povezane sa paravojnom grupom RSF.

 

Televizija "Alarabija" prikazala je kako se stubovi dima dižu kod vojne baze u tom gradu. Sukobi su usledili nakon višednevnih tenzija između vojske i moćne paravojne grupe RSF.

Svedok je rekao za Rojters da je video raspoređene topove i oklopna vozila na ulicama, dok su RSF su saopštile danas da je vojska opkolila jednu od njihovih baza i otvorila vatru iz teškog naoružanja.

Tanjug/AP/Marwan Ali

 

Navodi se i da su dve osobe poginule kada je granata pogodila putnički avion na aerodromu u Kartumu. Saudijska nacionalna avio-kompanija Saudi Arabian Airlines saopaštila je da je jedan od njenih aviona Erbas A330 "doživeo nesreću" u Kartumu pre planiranog poletanja za Rijad.

Avio-kompanija je dodala da sarađuje sa saudijskom ambasadom u Sudanu na utvrđivanju toga šta se dogodilo i da su letovi za i iz Kartuma obustavljeni do daljnjeg.

Egipatski nacionalni prevoznig EgyptAir takođe je saopštio da obustavlja letove na 72 sata.

Sudanska vojska upozorila je u četvrtak na rizik od konfrontacije nakon mobilizacije moćne paravojne grupe, javila je britanska agencija.

Lider RSF-a: Sprečili smo državni udar vojske

Vođa paravojnih boraca Sudanskih snaga brze podrške, general Mohamed Hamdan Dagalo, tvrdi da su njegove trupe bile prisiljene da se sukobe sa vojskom kako bi osujetile zaveru za državni udar.

U telefonskom intervjuu za Al Džaziru, on je rekao da će RSF nastaviti borbu dok sve vojne baze ne budu zauzete.

On je načelnika vojske generala Abdela Fataha al-Burhana opisao kao zločinca i optužio vojsku za izvođenje zavere koju su skovale pristalice bivšeg autoritarnog predsednika Sudana Omara al-Bašira, koji je svrgnut u puču 2021.

AP Photo

 

General Dagalo je rekao da je posvećen punoj civilnoj vlasti u Sudanu i da će se sukobi između RSF i vojske vrlo brzo okončati. On je dodao da će to dovesti do mirnog rešenja i "predaje zločinaca pravdi”.

Rekao je da će se general Al Burhan ili suočiti sa pravdom ili će biti ubijen.

Ko su paravojne Snage brze podrške (RSF)?

Zloglasne paravojne Snage za brzu podršku (RSF) u centru su spora koji se tiče kretanja ka civilnoj vladavini.

RSF je formiran 2013. godine sastavljen pretežno od boraca iz ologlašene milicije Džandžavid koja se brutalno borila protiv pobunjenika u Darfuru.

U 2015. godini oko 40.000 njenih članova pridružilo se vojnoj intervenciji predvođenoj Saudijskom Arabijom u ratu u Jemenu.

Borci RCF-a takođe su išli da se bore u Libiju.

 

Da bi se olakšao predloženi prelaz na civilnu vlast, postojao je plan da se počne sa integracijom RSF-a u vojsku.

Međutim, spor između generala Mohameda Hamdana Dagola, lidera RSF-a i šefa armije, generala Abdela Fataha al-Burhana, oko rasporeda promena i toga ko će biti na čelu novih integrisanih strana, zaustavio je pregovore.

Te tenzije su se prelile u borbe koje su izbile jutros.

Zabrinutost u međunarodnoj zajednici

Specijalni predstavnik Ujedinjenih nacija u Sudanu Volker Pertes naveo je da oštro osuđuje izbijanje sukoba u toj zemlji, prenosi Rojters. Pertes je naveo da je ''stupio u kontakt sa obe sukobljene strane, tražeći od njih hitan prekid borbi kako bi se osigurala bezbednost sudanskog naroda i poštedela zemlja od daljeg nasilja''.

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da je situacija u Sudanu ''krhka'', ali da i dalje postoji šansa da se kompletira proces prelaska na vladu koju predvode civili. On je naveo da je do ovakve situacije došlo zbog toga što se neke snage u Sudanu ''možda bore protiv napretka'', preneo je Rojters.

Ministarstvo spoljnih poslova Saudijske Arabije objavilo je saopštenje u kojem se navodi da je "duboko zabrinuto" zbog eskalacije nasilja u Kartumu. U saopštenju se pozivaju umešani da izaberu dijalog umesto sukoba, prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Marwan Ali

 

Oglasio se i predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj koji je rekao da su vesti o borbama u Sudanu "alarmantne".

"EU poziva sve snage da odmah zaustave nasilje. Eskalacija će samo pogoršati situaciju. Zaštita građana je prioritet", rekao je on i dodao da se osoblje EU u Kartumu nalazi na bezbednom.

Komentari (0)

Svet