Fokus

Ništa nije nemoguće: Mrtve ptice ponovo na nebu, ali kao visokotehnološki dronovi

Komentari

Autor: Euronews

16/04/2023

-

21:47

Ništa nije nemoguće:  Mrtve ptice ponovo na nebu, ali  kao visokotehnološki dronovi
Ptica dron - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Istraživači u SAD forsiraju nekonvencionalni pristup praćenja divljih životinja koristeći mrtve ptice. Profesor mašinstva, dr Mostafa Hasanalian, vođa je tehnološkog projekta u Novom Meksiku za opremanje prepariranih ptica dronom kako bi im dao novi mehanički život. Hasanalian je završio dva magistarska rada na dronovima sa mašućim krilima, koje je razvio od veštačkog materijala. 

Ali, baš kao što su rani avijatičari bili inspirisani divljim životinjama da naprave prve avione, on je shvatio da ti modeli ne pružaju najveću efikasnost u poređenju sa stvarnim pticama.

"Sada možemo da koristimo preparirane ptice i mrtve ptice i da ih napravimo kao dronove. I jedina stvar koju treba da im obezbedimo da bismo ih oživeli je da u osnovi dizajniramo mehanizam koji je moguće staviti u njihovo telo, i sve je tu. Dakle, imaju svoj rep, imaju svoja krila, imaju svoju glavu, telo, sve je tu. Tako da radimo obrnuti inženjering", kaže profesor, a prenosi Euronews.

On i njegov tim analizirali su težinu, frekvenciju mahanja i ugao ptice dok je bila živa kako bi postigli željeni rezultat, a to je kako se mehanizam ponaša u letu.

Ako spoznamo energiju ptica, i avioni će trošiti manje energije i goriva

Tim još uvek nema mogućnosti da testira svoje golubove sa pravim jatom u prirodi, pa su se odlučili za sprovođenje eksperimenta unutar namenski izgrađenog kaveza u kome su i lažne mehaničke ptice.

To im omogućava da proučavaju formiranje i let jata ptica selica.

 

profimedia

 

"Ako naučimo kako ove ptice međusobno upravljaju energijom, možemo primeniti ova saznanja u budućoj vazduhoplovnoj industriji da bismo uštedeli više energije i uštedeli više goriva," rekao je Hasanalian.

Uprkos prednostima ove tehnologije, upotreba dronova je takođe izazvala zabrinutost za kršenje privatnosti čega je Hasanalian duboko svestan. 

"Ne možemo poreći da se ovo neće primenjivati u vojne svrhe, ali je u fokusu civilna primena i posebno razumevanje što se tiče divljih životinja ili praćenje ptica," rekao je Hasanalian, priznajući da je zabrinut zbog eventualnih zloupotreba.

Projekat će se nastaviti u naredne dve godine. Sledeći korak će uključivati obezbeđivanje da letelica od preparirane ptice duže leti, jer trenutni prototip može da leti samo 10 do 20 minuta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet