Fokus

Ribare kod Australije zahvatio ciklon: Spaseno 11 njih, strahuje se da se osmoro utopilo

Komentari

Autor: Tanjug

19/04/2023

-

14:44

Ribare kod Australije zahvatio ciklon: Spaseno 11 njih, strahuje se da se osmoro utopilo
Tanjug AP/Courtesy of National Institute of Information and Communications Technology (NICT) via AP - Copyright Tanjug AP/Courtesy of National Institute of Information and Communications Technology (NICT) via AP

veličina teksta

Aa Aa

Strahuje se da se osam ribara utopilo, a 11 je spaseno sa ostrva Bedvel kod australijske obale nakon što ih je na moru uhvatio tropski ciklon Ilsa.

Oluja je zahvatila dva drvena čamca, a nosila je sa sobom rekordne nalete vetra i od 290 kilometara na sat, preneo je Skaj njuz. Jedan od preživelih ribara vezao se za kantu sa gorivom da bi ostao na moru.

Grupa je provela šest dana bez hrane i vode na ostrvu Bedvel, a australijske vlasti su saopštile da su ribari spaseni nakon što su slučajno uočeni iz aviona u rutinskoj misiji nadzora.

Jedan od čamaca, Putri Džaja, potonuo je u "ekstremnim vremenskim uslovima" 11. ili 12. aprila dok je Ilsa skupljala snagu iznad Indijskog okeana, saopštila je australijska Uprava za pomorsku bezbednost.

Tanjug AP/Australian Maritime Safety Authority via AP

 

Svi su ostali na ostrvu Bedvel šest dana bez hrane i vode pre nego što su spašeni u ponedeljak uveče, dodala je Uprava. Jedini poznati preživeli iz Putri Džaje proveo je 30 sati u vodi.

On se vezao za kanister sa gorivom da bi ostao na moru pre nego što je na kraju isplivao na obalu ostrva, rekao je Putu Sudajana, šef Indonežanske agencije za potragu i spasavanje u Kupangu.

Drugi čamac "Ekspres 1" nasukao se 12. aprila sa 10 ljudi.

Ostrvo Bedvel je peščana formacija oko 160 kilometara zapadno od australijskog priobalnog turističkog grada Bruma.

Avioni australijskih graničnih snaga, koji patroliraju severnim prilazima zemlje zbog krijumčarenja i drugih ilegalnih aktivnosti, primetili su preživele u ponedeljak, a oni su potom prebačeni helikopterom na sigurno.

Komentari (0)

Svet