Fokus

Bajden zvanično najavio kandidaturu za predsedničke izbore 2024.

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Guardian

25/04/2023

-

12:08

Bajden zvanično najavio kandidaturu za predsedničke izbore 2024.
Bajden zvanično najavio kandidaturu za predsedničke izbore 2024. - Copyright Tanjug/AP/Patrick Semansky

veličina teksta

Aa Aa

Demokrata i aktuelni američki predsednik Džo Bajden zvanično je pokrenio kampanju za reizbor, tražeći od Amerikanaca još četiri godine "da završi ono što je započeo".

"Svaka generacija ima trenutak kada mora da brani demokratiju i svoju osnovnu slobodu. Verujem da je to pripalo nama. Zato se kandidujem za novi mandat za predsednika SAD. Pridružite nam se, da završimo posao", naveo je Bajden.

 


Slogan koji se može videti na kraju klipa glasi Bajden-Haris, što potvrđuje da će trenutna potpredsednica SAD Kamala Haris, u slučaju Bajdenovog reizbora, ostati na toj funkciji.

U video-klipu on se osvrnuo i na ''MAGA ekstremiste'', pri čemu je MAGA akronim za ''Make America Great Again'', odnosno, ''Hajde da učinimo Ameriku velikom ponovo'', što je slogan koji koriste pristalice bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.

Bajden ih je u promotivnom snimku nazvao ''ekstremistima'', i poručio da oni ''diktiraju odluke o zdravstvenoj zaštiti koje žene mogu da donose, zabranjuju knjige i govore ljudima koga smeju da vole''.

Kako navodi AP, on će imati lak put do pobede za nominaciju svoje Demokratske stranke, bez ozbiljnih rivala.

Bajden, koji ima 80 godina, je najstariji predsednik u istoriji SAD. 

Istraživanja javnog mnjenja su pokazala da većina demokrata ne podržava njegov boravak u Beloj kući još četiri godine. Mnogi ispitanici u anketi navode Bajdenovo poodmaklo doba kao primarni uzrok zabrinutosti. Imao bi 86 godina kada bi napustio funkciju na kraju eventualnog drugog mandata.

Anketa agencije Asošijeted pres i Centra za istraživanje javnog mnjenja NORC objavljena sredinom meseca pokazala je da samo oko polovine pristalica Demokratske stranke smatra da bi Džo Bajden trebalo ponovo da se kandiduje za taj položaj, ali velika većina kaže da bi ga podržala ako bude kandidat na izborima 2024. godine. 

Prema anketi, ukupno 26 odsto Amerikanaca je želelo da se Bajden ponovo kandiduje.

Uskoro opširnije na Euronews.rs

Komentari (0)

Svet