Fokus

SZO: Kontaminirani sirup za kašalj pronađen na Maršalovim ostrvima i Mikroneziji

Komentari

Autor: Tanjug

25/04/2023

-

16:41

SZO: Kontaminirani sirup za kašalj pronađen na Maršalovim ostrvima i Mikroneziji
SZO: Kontaminirani sirup za kašalj pronađen na Maršalovim ostrvima i Mikroneziji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kontaminirani sirup protiv kašlja koji je napravila indijska kompanija pronađen je na Maršalovim ostrvima i u Mikroneziji, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO), nakon niza smrtnih slučajeva dece povezanih sa drugim sirupima u nekim zemljama prošle godine.

U saopštenju SZO se ne navodi da li se neko dete na Maršalovim ostrvima ili u Mikroneziji razbolelo nakon konzumiranja sirupa, prenosi Rojters.

S druge strane, navodi se da su uzorci uvezenog sirupa za kašalj, sa imenom proizvoda Guaifenesin TG sirup, kontaminirani neprihvatljivim količinama dietilen-glikola i etilen-glikola, koji su toksični za ljude i mogu biti fatalni.

Kontaminaciju je identifikovalo australijsko regulatorno telo Uprava za terapeutsku robu (TGA).

Ovi sirupi, koje proizvode različiti proizvođači u Indiji i Indoneziji, povezani su sa smrću više od 300 dece, uglavnom mlađe od 5 godina, od akutnih bolesti bubrega u Gambiji, Indoneziji i Uzbekistanu.

Proizvođač lekova kojeg je u poslednjem upozorenju SZO označila kao problematičnog, bio je indijski KP Farmakem Ltd, sa sedištem u Pendžabu, a prodavac, odnosno distributer bila je Trilium Farma, sa sedištem u indijskoj Harjani.

Rojters prenosi da ni KP Farmakem ni Trilium nisu dali garancije SZO o bezbednosti i kvalitetu svojih proizvoda. Generalni direktor KP Farmakema Sudir Patak rekao je Rojtersu da je kompanija testirala uzorak iz izvezene serije nakon nedavnog zahteva lokalnog državnog regulatora za lekove.

''Testovi su pokazali da su lekovi zadovoljavajući, a i regulator ih je smatrao zadovoljavajućim'', rekao je on i dodao da se proizvod distribuira i u Indiji i da kompanija do sada nije primila nikakve žalbe.

Patak je rekao da KP Farmakem ima dozvolu indijske vlade da izvozi 18.000 boca sirupa samo u Kambodžu. SZO je saopštila da zemlje moraju da pojačaju nadzor kako bi pronašle više kontaminiranih proizvoda.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet