Fokus

Iran zaplenio naftni tanker Maršalskih Ostrva na putu ka SAD

Komentari

Autor: Tanjug

28/04/2023

-

08:44

Iran zaplenio naftni tanker Maršalskih Ostrva na putu ka SAD
Iran zaplenio naftni tanker Maršalskih Ostrva na putu ka SAD - Copyright Tanjug/Cavit Ege Tulca via AP

veličina teksta

Aa Aa

Iranska mornarica zaplenila je naftni tanker, koji je plovio pod zastavom Maršalskih Ostrva, u Omanskom zalivu na putu ka SAD, saopštila je Peta flota američke mornarice, navodeći da je zaplena u suprotnosti sa međunarodnim pravom i da remeti regionalnu bezbednost.  

Peta flota američke mornarice sa sedištem na Bliskom istoku identifikovala je da je zaplenjen tanker "Advantidž svit" i pozvala Iran da ga odmah oslobodi. 

Satelitski podaci praćenja plovila sa sajta "Marin trafik" pokazali su da je tanker zaplenjen u Omanskom zalivu, severno od glavnog grada Omana, Muskata, u četvrtak popodne. 

Tanker je dolazio iz Kuvajta i išao je ka Hjustonu u američkoj državi Teksas, a uputio je poziv u pomoć dok je Iran u međunarodnim vodama zaplenio brod, saopštila je mornarica.

Mornarica je prvobitno saopštila da je iranska Revolucionarna garda zaplenila brod, ali je američki mornarički avion kasnije potvrdio da je iranska mornarica zarobila tanker, rekao je portparol Pete flote komandant Timoti Hokins za AP.

Iranska državna novinska agencija IRNA saopštila je da je do zaplene došlo nakon što se "nepoznati brod sinoć sudario sa iranskim brodom u Persijskom zalivu, zbog čega je nekoliko iranskih članova posade nestalo i povređeno".

Nije identifikovan drugi brod koji je učestvovao u navodnom sudaru. Peta flota je saopštila da je to najmanje peta iranska zaplena komercijalnog plovila u poslednje dve godine.

Komentari (0)

Svet