Fokus

Abas pozvao UN da suspenduju članstvo Izraela u toj organizaciji

Komentari

Autor: Tanjug

16/05/2023

-

10:13

Abas pozvao UN da suspenduju članstvo Izraela u toj organizaciji
Abas pozvao UN da suspenduju članstvo Izraela u toj organizaciji - Copyright Tanjug/AP Photo/Amr Nabil, File

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Palestinske uprave Mahmud Abas pozvao je Ujedinjene nacije da suspenduju članstvo Izraela u toj organizaciji ako ne sprovede rezolucije o uspostavljanju odvojenih jevrejskih i arapskih država i dozvoli povratak palestinskih izbeglica.

Abas je govorio tokom prve zvanične komemoracije Ujedinjenih nacija povodom egzodusa stotina hiljada Palestinaca iz današnjeg Izraela nakon podele Palestine pod britanskom upravom pre 75 godina.

U jednosatnom govoru, Abas je pitao svetske nacije zašto više od 1.000 rezolucija koje su tela UN usvojila u vezi sa Palestincima nikada nije sprovedeno, preneo je AP. 

Podigao je pismo nekadašnjeg izraelskog ministra inostranih poslova Mošea Šareta, nakon što su rezolucije u kojima je obećavano stvaranje palestinske države i omogućavanje povratka izbeglica, usvojene 1947. i 1948. godine, i rekao: "Ili nek ispune ove obaveze ili prestaju da budu članica UN".

Abas je posebno okrivio Veliku Britaniju i SAD za beg Palestinaca, rekavši da oni "snose političku i etičku odgovornost za iseljavanje Palestinaca i useljavanje Izraela". Abas je oštro kritikovao Izrael jer sebe naziva jedinom demokratijom na Bliskom istoku, ocenjujući ''da je to jedina država na svetu koja je okupirala drugi narod''. 

Palestinski lider je rekao da Palestinci traže pravo na samoopredeljenje i nezavisnu državu zasnovanu na granicama iz juna 1967. godine. Abas je rekao da Palestinci nisu protiv Jevreja, ali da su "protiv onih koji okupiraju njegovu zemlju". 

"Palestinci će nastaviti sa pravnim merama"

Abas je naveo da Izrael "treba da prizna i izvini se za Nakbu", koja je stvorila, kako je naveo, najdužu izbegličku krizu na svetu i da plati kompenzaciju izbeglicama. Dodao je da će Palestinci, u suprotnom, nastaviti da preduzimaju pravne mere, posebno pred Međunarodnim krivičnim sudom, prenosi AP.

Abas je pozvao Generalnu skupštinu da ustanovi 15. maj svake godine kao međunarodni dan "u znak sećanja na palestinsku tragediju".

Ambasador Izraela u UN Gilad Erdan poslao je pisma ambasadorima Generalne skupštine u kojima je osudio komemoraciju i pozvao ih da ne prisustvuju, kako je on nazvao, "gnusnom događaju" i "očiglednom pokušaju iskrivljavanja istorije". 

On je dodao da će oni koji su prisustvovali odobravati antisemitizam i dati zeleno svetlo Palestincima "da nastave da eksploatišu međunarodne organe za promovisanje svog klevetničkog narativa".

Izrael i SAD bili su među onima koji su bojkotovali obeležavanje ''Nakbe'', podseća AP. Generalna skupština UN, koja je 1947. godine imala 57 zemalja članica, odobrila je rezoluciju o podeli Palestine.

Jevrejska strana je prihvatila plan UN o podeli i nakon isteka britanskog mandata 1948. godine, Izrael je proglasio nezavisnost. Arapi su odbacili plan i susedne arapske zemlje su pokrenule rat protiv jevrejske države.

Kod Palestinaca se ''Nakbom'' obeležava sećanje na, kako se procenjuje, 700.000 Palestinaca koji su pobegli ili bili prisiljeni da napuste svoje domove 1948. godine.

Sudbina tih izbeglica ostaje glavno sporno pitanje u arapsko-izraelskom sukobu. Izrael odbacuje zahteve za masovni povratak izbeglica u davno izgubljene domove, navodeći ''da bi to ugrozilo jevrejski karakter zemlje'', dodaje AP.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet