Fokus

Žestoki sukobi u pojasu Gaze: Palestinski militanti ispaljuju rakete, Izrael izveo seriju vazdušnih napada

Komentari

Autor: Tanjug

11/05/2023

-

07:55

Žestoki sukobi u pojasu Gaze: Palestinski militanti ispaljuju rakete, Izrael izveo seriju vazdušnih napada
Žestoki sukobi u pojasu Gaze: Palestinski militanti ispaljuju rakete, Izrael izveo seriju vazdušnih napada - Copyright Tanjug AP/Fatima Shbair

veličina teksta

Aa Aa

Palestinski militanti ispalili su u sredu stotine raketa iz pojasa Gaze na Izrael, dok je Izrael nastavio sa serijom vazdušnih napada u kojima su ubijena 23 Palestinca, uključujući tri visoka militanta i najmanje 10 civila.

Državna egipatska TV stanica objavila je da Egipat ulaže napore u posredovanju za prekid vatre.

Međutim, kako navodi agencija AP, borbe su se intenzivirale u sredu uveče, pri čemu nijedna strana nije pokazala znake povlačenja.

Izraelska vojska je jutros rano saopštila da izvodi vazdušne napade na ciljeve militantne grupe Islamski džihad u Gazi.

Prema izveštajima palestinskih medija, napadi su bili usmereni na poslednji sprat zgrade u stambenom kompleksu u južnom pojasu Gaze, pri čemu su poginule najmanje dve osobe, uključujući komandanta Islamskog džihada.

Izraelska vojska nije saopštila detalje, niti se militantna grupa oglašavala povodom najnovijeg vazdušnog napada na kompleks koji je izgradio Katar.

U televizijskom obraćanju u udarnom terminu, izraelski premijer Benjamin Netanjahu je izjavio da je Izrael zadao žestok udarac militantima, napominjući da još nije završeno. 

"Poručujemo teroristima i onima koji ih šalju - vidimo vas gde god da ste. Ne možete se sakriti, a mi biramo mesto i vreme da vas napadnemo", upozorio je on, dodajući da će Izrael takođe doneti odluku kada će se uspostaviti primirje.

Granatiranja traju nekoliko dana

Izraelska avijacija raketirala je juče položaje esktremističke organizacije Islamski džihad u pojasu Gaze, dok su snage Islamskog džihada ispaljivale rakete na ciljeve u Izraelu. U pojasu Gaze su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost, a građanima je naloženo da se povuku u skloništa.

Izraelska vojska je saopštila da je ratna avijacija pogodila lokacije koje Islamski džihad koristi za lansiranje raketa ka ciljevima u Izraelu, ali i druge mete koje su očevici opisali kao kampove za vojnu obuku pripadnika Islamskog džihada, preneo je Rojters.

Zdravstveni zvaničnici u pojasu Gaze saopštili su da je najmanje jedan muškarac poginuo, a jedan je ranjen, ali njihovi identiteti za sada nisu potvrđeni

Sa druge strane, sirene za vazdušnu opasnost juče su se oglasile i u Tel Avivu, saopštila je vojska, navodeći da su Palestinci iz pojasa Gaze ispalili rakete većeg dometa ka ciljevima na teritoriji Izraela.

Iz pojasa Gaze mogli su se videti višestruki tragovi ispaljenih raketa i eksplozije u vazduhu izazvane izraleskom PVO sistema Gvozdena kupola. Za sada nema informacija o žrtvama u Izraelu.

Tanjug/AP Photo/Hatem Moussa

 

Gutereš apelovao da se zaustave smrti civila

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš smatra da su smrti civila u Pojasu Gaze neprihvatljive i poziva da se to odmah zaustavi, saopštio je zamenik portparola UN Farhan Hak.

"Izrael mora da poštuje svoje obaveze u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom, što uključuje proporcionalnu upotrebu sile i preduzimanje svih izvodljivih mera predostrožnosti da se poštede civili i civilni objekti", rekao je Hak, prenosi Rojters.

Kako prenosi AP, ovo su bile najteže borbe između dve strane u poslednjih nekoliko meseci, a taj region je sve bliži potpunom ratu.  Izrael je izbegao napade na vladajuću militantnu grupu Hamasa, ciljajući samo na manju i militantniju frakciju Islamskog džihada, dok je Hamas, takođe ostao po strani.

Izrael i Hamas su vodili četiri rata otkako je islamska militantna grupa preuzela kontrolu nad Gazom 2007. godine.

Kasno u sredu, egipatski televizijski kanal "Ekstra Njuz", koji ima bliske veze sa egipatskim bezbednosnim agencijama, saopštio je da je Kairo posredovao u prekidu vatre. 

Izraelski zvaničnici potvrdili su da Egipat posreduje u mirovnim naporima, ali da će Izrael proceniti situaciju na osnovu akcija na terenu, a ne deklaracija.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan je istakao potrebu za deeskalacijom napetosti tokom razgovora sa šefom izraelskog Saveta za nacionalnu bezbednost, Hanegbijem, saopštila je Bela kuća u sredu.

Komentari (0)

Svet