Fokus

Izraelske i palestinske oružane grupe se dogovorile o primirju u Gazi

Komentari

Autor: Tanjug

03/05/2023

-

08:19

Izraelske i palestinske oružane grupe se dogovorile o primirju u Gazi
Izraelske i palestinske oružane grupe se dogovorile o primirju u Gazi - Copyright Tanjug/AP Photo/Mahmoud Illean

veličina teksta

Aa Aa

Izraelske i palestinske oružane grupe u Gazi dogovorile su se rano jutros o prekidu vatre, rekla su dva palestinska zvaničnika.

Primirje je stupilo na snagu u 00.30 sati po srednjeevropskom vremenu i postignuto je zahvaljujući posredovanju zvaničnika iz Egipta, Katara i Ujedinjenih nacija, rekli su izvori za Rojters.

Izraelski avioni su prethodno kasno juče gađali mete širom Gaze, dok su palestinske naoružane grupe otvorile raketni baraž prema Izraelu, u kojem su povređene tri osobe, kao odgovor na smrt jednog od političkih vođa palestinske grupe Islamski džihad, Kadera Adnana, koji je štrajkovao glađu u izraelskom pritvoru.

Izraelska vojska je saopštila da je gađala lokacije za proizvodnju oružja i kampove za obuku islamista iz Hamasa.

Istovremeno su se oglasile sirene u gradovima na jugu Izraela uključujući Aškelon oko 14 kilometara severno od Gaze.

Borbe, koje su izbile otprilike mesec dana nakon poslednje prekogranične razmene vatre između Izraela i Gaze, usledile su nakon Adnanove smrti u utorak ujutru nakon 87-dnevnog štrajka glađu u izraelskom zatvoru.

Adnan, koji je čekao suđenje, pronađen je bez svesti u svojoj ćeliji i odveden je u bolnicu, gde je nakon toga proglašen mrtvim posle bezuspešnih napora za oživljavanje, saopštila je izraelska zatvorska služba.

Adnan je prvi palestinski štrajkač glađu koji je umro u izraelskom pritvoru za više od 30 godina. Stotine ljudi izašlo je na ulice u Gazi i okupiranoj Zapadnoj obali posle Adnanove smrti.

Hamas i Islamski džihad preuzeli su odgovornost za seriju raketnih napada prema Izraelu u utorak. Izraelska vojska je saopštila da je ispaljeno najmanje 30 raketa iz Gaze, a da su tri osobe povređene, uključujući 25-godišnjeg stranog državljanina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet