Fokus

Japan i Velika Britanija potpisali sporazum o jačanju saradnje dve zemlje

Komentari

Autor: Tanjug

18/05/2023

-

16:55

Japan i Velika Britanija potpisali sporazum o jačanju saradnje dve zemlje
Fumio Kišida i Riši Sunak - Copyright Tanjug AP/Japan Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Britanski premijer Riši Sunak i premijer Japana Fumio Kišida potpisali su danas "Sporazum iz Hirošime", u okviru kojeg su se obavezali na jačanje partnerstva dve zemlje u različitim oblastima.

U sporazumu se izražava rešenost Londona i Tokija da brane liberalni međunarodni poredak usled ruskog rata u Ukrajini i rastućeg uticaja Kine u Indo-Pacifiku, prenosi Kjodo.

"Odlučni smo da ojačamo slobodan i otvoren međunarodni poredak zasnovan na vladavini prava", navodi se u sporazumu, uz napomenu da dve zemlje povezuju "zajedničke vrednosti slobode, demokratije, vladavine prava, osnovnih ljudskih prava i otvorenosti".

Dodaje se da dve vlade dele ozbiljnu zabrinutost zbog situacije u Istočnom i Južnom kineskom moru, gde Peking pojačava teritorijalne pretenzije.

Sunak i Kišida su pozvali Kinu da se ponaša odgovorno kao članica međunarodne zajednice i izrazili oštro protivljenje bilo kakvim jednostranim pokušajima da se silom promeni status kvo.

U sporazumu se navodi i da će Japan i Velika Britanija raditi na povećanju interoperabilnosti između vojski dve zemlje, a predviđeno je i raspoređivanje grupe britanskih nosača u Indo-pacifičkom regionu do 2025. godine.

Japan i Velika Britanija potpisali su u januaru Sporazum o reciprocitetu, kojim su usvojena pravila o transportu oružja tokom zajedničkih vežbi ili operacija pomoći usled prirodnih katastrofa. 

U decembru prošle godine, dve zemlje su, zajedno sa Italijom, najavile da će razviti borbeni avion sledeće generacije do 2035. godine.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet