Fokus

Bajden i Makarti i dalje bez dogovora o povećanju limita javnog duga

Komentari

Autor: Tanjug

23/05/2023

-

08:15

Bajden i Makarti i dalje bez dogovora o povećanju limita javnog duga
Bajden i Makarti i dalje bez dogovora o povećanju limita javnog duga - Copyright Tanjug/AP/Petros Giannakouris

veličina teksta

Aa Aa

Samo deset dana pre isteka krajnjeg roka do kojeg bi trebalo da bude postignut dogovor o povećanju limita javnog zaduživanja američke vlade, koji sada iznosi 31,4 biliona dolara, predsednik Džozef Bajden i predsedavajući Predstavničkog doma Kongresa Kevin Makarti nisu uspeli da se saglase kako da reše gorući problem.

Izostanak dogovora između dve strane mogao bi negativno da se odrazi na američku ekonomiju i uvede je u ozbiljnu krizu, a dve strane su potvrdile da će pregovori biti nastavljeni, navodi se u izveštaju Rojtersa.

Predsednik Bajden iz Demokratske stranke i predsedavajući Predstavničkog doma, republikanac Makarti, pokušavali su da postignu dogovor.

Makarti je zahtevao da Bela kuća pristane na smanjenje potrošnje, dok je predsednik Bajden taj zahtev ocenio kao "ekstreman" i predložio je uvođenje novih poreskih obaveza što su republikanci odbili.

Obe strane su naglasile potrebu da se izbegne proglašenje nesolventnosti i neizvršavanje obaveza i potvrdile da će nastaviti da razgovaraju u narednim danima.

"Još jednom smo ponovili da je jedini način da se krene napred u dobroj veri da ćemo postići dvopartijski sporazum", rekao je Bajden posle sastanka i ocenio ga kao "produktivan".

Nakon sinoćnjih razgovora sa Bajdenom, Mekarti je rekao novinarima da će pregovarači pokušati da pronađu zajednički jezik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet