Fokus

Euronews Svet: Zelenski traži još podrške od saveznika, iz NATO poručuju da će Ukrajina na kraju postati deo alijanse

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/06/2023

-

23:31

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Na samitu Evropske političke zajednice u Moldaviji predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je zatražio još podrške saveznika i rekao da će Ukrajina biti i članica EU i NATO. Iz Osla na sastanku ministara NATO-a su ga uveravali da će to na kraju svakako desiti. Za to vreme, u ruskom Belgorodskom regionu nižu se napadi, dok su se dronovi ove nedelje pojavili i iznad Moskve. O najnovijim dešavanjima koja se tiču rata u Ukrajini za emisiju Euronews Svet govorio je vojni analitičar Vlade Radulović. 

Aktuelna tema iz sveta su i nedavno održani izori u Turskoj na kojima je predsednik Redžep Tajip Erdogan osvojio novi mandat. Da li će sada najdugovečniji lider Turske od Mustafe Кemala Ataturka promeniti politiku zemlje koja grca pod ekonomskim problemima, s obzirom da rezultati pokazuju da je su građani izuzetno podeljeni? Situaciju nakon izbora analizirala je novinarka iz Istanbula Nevšin Mengu.

Več pomenuti Samit Evropske političke zajednice u Moldaviji okupio je više od 40 šefova država i Vlada Evrope. Bio je to drugi susret u ovom formatu nakon prošlogodišnjeg predloga predsednika Francuske Emanuela Makrona o formiranju Evropske političke zajednice. Osim rata u Ukrajini i političkih tenzija u Moldaviji, jedna od tema razgovora bila je i kriza na severu Kosova i Metohije. O diplomatskim inicijativama koje se tiču situacije na Kosovu govorio je saradnik Instituta za evropske studije Milan Igrutinović.

Ovim, ali i drugim aktuelnim temama bavi se emisija Euronews Svet.

Komentari (0)

Svet