Fokus

Organizator atentata na predsednika Haitija osuđen u SAD na doživotni zatvor

Komentari

Autor: Tanjug

03/06/2023

-

10:27

Organizator atentata na predsednika Haitija osuđen u SAD na doživotni zatvor
Organizator atentata na predsednika Haitija osuđen u SAD na doživotni zatvor - Copyright Tanjug AP/Dieu Nalio Chery

veličina teksta

Aa Aa

Haićansko-čileanski biznismen Rodolf Džar, organizator atentata na predsednika Haitija Žovenela Moiza izvršenog 2021. godine osuđen je pred sudom u američkoj saveznoj državi Florida na doživotni zatvor.

Džar je organizovao ubistvo u sprezi sa kolumbijskim plaćenicima koji su izvršili zločin, podseća Gardijan.  Kolumbijski plaćenici su ubili Moisea 7. jula 2021. godine u njegovoj kući u glavnom gradu Haitija Port-o-Prensu.

Tužilac je završnoj reči istakao da je Džar (50) nabavio naoružanje za zločin u kojem je teško ranjena i supruga ubijenog predsednika Haitija. Džar je osuđeni krijumčar droge i doušnik američke vlade koji se u martu izjasnio krivim za kovanje zavere da se počine ubistvo ili otmica izvan teritorije SAD, kao i za pružanje materijalne podrške aktu koji je doveo do smrti predsednika Moisea.

Džar je jedan od 11 usoba uhapšenih u Dominikanskoj Republici, a potom izručenih i optuženih u SAD i do sada je jedini koji je priznao krivicu. Suđenje ostalima bi trebalo da počne sledećeg meseca u Majamiju, ali će verovatno biti odloženo, saopštile su vlasti.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet