Fokus

Medicinski institut iz Tokija: Svaki sedmi učenik u Japanu potražio medicinsku pomoć zbog depresivnih efekata korone

Komentari

Autor: Tanjug

04/06/2023

-

23:55

Medicinski institut iz Tokija: Svaki sedmi učenik u Japanu potražio medicinsku pomoć zbog depresivnih efekata korone
Koronavirus u Japanu - Copyright Tanjug AP/Eugene Hoshiko

veličina teksta

Aa Aa

Blizu 13 odsto učenika osnovnih i srednjih škola u Japanu u oktobru prošle godine imalo je depresivne tendencije koje su zahtevale medicinsku pomoć zbog efekata pandemije koronavirusa, pokazalo je nedavno istraživanje medicinskog instituta.

Veruje se da su ograničenja usled mera za sprečavanje širenja virusa, kao što je nošenje maski i jedenje bez razgovora, bile među faktorima koji utiču na mentalno blagostanje dece, saopštio je Nacionalni centar za zdravlje i razvoj dece, prenosi agencija Kjodo.

Istraživanje je sprovedeno na oko 3.000 učenika petog razreda tokom prve godine srednje škole, navodi Institut sa sedištem u Tokiju u studiji objavljenoj krajem aprila.

Istraživači su pratili simptome, kao što su depresivne epizode, nemogućnost koncentracije i samopovređivanje, a podaci su pokazali da je 13 odsto ispitanika imalo umerene do teže simptome zbog kojih su morali da zatraže stručnu pomoć.

Iako su ograničenja usled pandemije od tada ublažena, Institut je upozorio da će nekoj deci trebati vremena da se psihički i fizički oporave.

„Odrasli treba da budu pažljiviji prema deci više nego obično i potrebno je da ih slušaju“, rekao je Naho Morisaki, šef Odeljenja za socijalnu medicinu.

Centar planira da nastavi studije o uticaju pandemije na zdravlje dece, navodi se u saopštenju.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet