Fokus

Bivši šef kineskog Centra za kontrolu bolesti: Ništa ne bi trebalo isključiti kada je poreklo kovida u pitanju

Komentari

Autor: Euronews Next

30/05/2023

-

21:40

Bivši šef kineskog Centra za kontrolu bolesti: Ništa ne bi trebalo isključiti kada je poreklo kovida u pitanju
Bivši šef kineskog Centra za kontrolu bolesti: Ništa ne bi trebalo isključiti kada je poreklo kovida u pitanju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kineski naučnik koji je odigrao ključnu ulogu u borbi protiv pandemije, Džordž Gao, rekao je da "ništa ne treba isključiti u potrazi za poreklom kovida 19". Gao je, inače, bio šef kineskog Centra za kontrolu bolesti.

Mnogi naučnici veruju da se virus prirodno širio sa slepih miševa na ljude. Međutim, ima i onih koji smatraju da nema dovoljno dokaza kako bi se isključila mogućnost da je prvo zaražen neko ko je učestvovao u istraživanjima pomoću kojih bi se bolje razumeli virusi u laboratoriji.

Kineska vlada je više puta odbacivala ideju da bolest potiče iz laboratorije u Vuhanu, gde se prvi put pojavio koronavirus. Međutim, u podkastu BBC-ja, Gao je rekao da sumnje ipak postoje, prenosi Euronews Next

"Uvek možete sumnjati u bilo šta. To je nauka. Ne isključujete ništa", rekao je on.

Gao je dodao da je nakon izbijanja epidemije, sprovedena neka vrsta istrage o Institutu za virusologiju u Vuhanu, napominjući da su "laboratoriju dvaput proverili stručnjaci na terenu".

Iako njegovo odeljenje nije bilo uključeno u ovu istragu i on nije video konkretne rezultate, rečeno mu je da je izveštaj bio "čist".

Tanjug/ Li Bo/Xinhua via AP

 

U podkastu je takođe govorio i naučnik iz Singapura, Vang Linfa, koji je bio u poseti Institutu za virusologiju u Vuhanu baš u trenutku kada je epidemija koronavirusa počela. On je za BBC rekao da je kolega sa instituta bio zabrinut zbog mogućnosti "curenja" iz laboratorije, ali je to odbacio.

Linfa je rekao da mu je profesorka Ši Džengli, iz Vuhana, rekla da "nije spavala dan ili dva" ​​jer je bila zabrinuta zbog mogućnosti da "u njenoj laboratoriji postoji uzorak za koji nije znala, koji je mogao da kontaminira nešto, ako bi izašao iz laboratorije".

Međutim, on je rekao da je Ši proverila uzorke i otkrila da ne sadrže dokaze o virusu korona, niti bilo kom drugom virusu koji je dovoljno blizak da bi izazvao izbijanje epidemije.

Profesor Vang veruje da dokazi u velikoj meri ukazuju na to da je virus prešao sa životinja na ljude na pijaci u Vuhanu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet