Fokus

Talibani ženskom osoblju dozvolili da se vrati na posao, Međunarodna agencija za pomoć nastavlja rad u Avganistanu,

Komentari

Autor: Tanjug

05/06/2023

-

21:37

Talibani ženskom osoblju dozvolili da se vrati na posao, Međunarodna agencija za pomoć nastavlja rad u Avganistanu,
Žene u Avganistanu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodna agencija za pomoć u Avganistanu nastavila je sa radom u južnoj provinciji Kandahar, mestu nastanka talibana i domu njihovog vrhovnog duhovnog vođe, nakon što je avganistanskom ženskom osoblju dozvoljeno da se vrati na posao.

Ovaj potez dolazi pošto je generalni sekretar Norveškog saveta za izbeglice (NRC) Jan Egeland prošlog meseca istakao da su glavni talibanski lideri u Kandaharu signalizirali spremnost da pristanu na privremeni aranžman za humanitarne radnice NRC-a, preneo je Rojters.

"Želim da potvrdim da smo uspeli da nastavimo većinu naših humanitarnih operacija u Kandaharu, kao i u nizu drugih regiona u Avganistanu", objavio je danas Egeland, koji je bio šef humanitarne grupe u toj azijskoj zemlji od 2003. do 2006.

On je istakao da se humanitarni rad podjednako odnosi i na žene i na muškarce, devojčice i dečake.

Talibani su preuzeli vlast u avgustu 2021, pošto su se snage predvođene SAD povukle nakon 20 godina rata, a u aprilu su talibanske vlasti počele da zabranjuju avganistanskim ženama da rade za UN, čiji su zvaničici naveli da su naređenja došla od vođa talibana u Kandaharu.

Talibanska administracija od januara obećava da će omogućiti humanitarnim grupama da rade sa ženskim osobljem, a Egeland se prošlog meseca požalio da taj proces predugo traje.

Talibani kažu da poštuju prava žena u skladu sa svojim striktnim tumačenjem islamskog zakona, a pooštrili su kontrolu pristupa žena javnom životu, zabranjujući im da pohađaju univerzitet i srednju školu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet