Fokus

UN pozivaju avganistanske talibane da prekinu praksu bičevanja i pogubljenja

Komentari

Autor: Tanjug

08/05/2023

-

09:50

UN pozivaju avganistanske talibane da prekinu praksu bičevanja i pogubljenja
UN pozivaju avganistanske talibane da prekinu praksu bičevanja i pogubljenja - Copyright Tanjug AP/Ebrahim Noroozi

veličina teksta

Aa Aa

Ujedinjene nacije su, u danas objavljenom izveštaju, oštro kritikovale avganistanske talibanske vlasti zbog sprovođenja javnih pogubljenja, bičevanja i kamenovanja i upućen im je apel da prekinu sa takvom represivnom praksom.

Samo u poslednjih šest meseci, 274 muškarca, 58 žena i dva dečaka javno su bičevani u Avganistanu, navodi se u izveštaju misije UN za pomoć u Avganistanu (UNAMA), prenosi AP.

"Telesno kažnjavanje je kršenje Konvencije protiv torture i ta praksa (u Avganistanu) mora prestati", rekla je Fiona Frejzer, direktorka agencije za ljudska prava i pozvala na hitno uvodjenje moratorijuma na pogubljenja.

Talibansko ministarstvo spoljnih poslova je u svom odgovoru saopštilo da su avganistanski zakoni određeni u skladu sa islamskim pravilima i smernicama i da ogromna većina Avganistanaca poštuje ta pravila.

"U slučaju kolizije između međunarodnih normi ljudskih prava i islamskog prava, vlada je dužna da poštuje islamski (šerijatski) zakon", navodi se u saopštenju talibanskog ministarstva.

Talibani su počeli da sprovode ovakve rigorozne kazne ubrzo nakon dolaska na vlast pre skoro dve godine, uprkos početnim obećanjima o umerenijoj vladavini nego tokom prethodnog upravljanja Avganistanom tokom 1990-ih godina prošlog veka.

Komentari (0)

Svet