Fokus

Tri nevladine organizacije obustavile rad u Avganistanu nakon odluke talibanskih vlasti da zabrane ženama rad u njima

Komentari

Autor: Tanjug

25/12/2022

-

14:34

Tri nevladine organizacije obustavile rad u Avganistanu nakon odluke talibanskih vlasti da zabrane ženama rad u njima
Tri nevladine organizacije obustavile rad u Avganistanu nakon odluke talibanskih vlasti da zabrane ženama rad u njima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Grupe za inostranu pomoć obustavile su danas svoje operacije u Avganistanu nakon odluke talibanskih vlasti u toj zemlji da zabrane ženama da rade u međunarodnim i lokalnim nevladinim organizacijama, prenosi Asošiejted pres.

Save the Children, Norveški savet za izbeglice i CARE, rekli su da ne mogu efikasno da dopru do dece, žena i muškaraca u očajničkoj potrebi u Avganistanu bez svog ženskog osoblja.

Ove tri nevladine organizacije pružaju usluge zdravstvene zaštite, obrazovanja, zaštite dece i pomoć u ishrani.

"Mi smo se pridržavali svih kulturnih normi i jednostavno ne možemo da radimo bez našeg posvećenog ženskog osoblja, koje nam je neophodno za pristup ženama kojima je očajnički potrebna pomoć", rekao je Neil Turner, šef Norveškog saveta za izbeglice za Avganistan američkoj agenciji.

On je kazao da Norveški savet za izbeglice ima 468 žena zaposlenih u Avganistanu.

Avganistanska administracija pod kontrolom talibana, naredila je juče svim lokalnim i stranim nevadinim organizacijama (NVO) da ženama koje su kod njih zaposlene zabrane da dolaze na posao.

SAD su osudile ovu odluku Talibana, navodeći da će zabrana poremetiti vitalnu i životnu pomoć milionima ljudi.

Talibansko preuzimanje vlasti prošle godine dovelo je avganistansku ekonomiju u zastoj i transformisalo zemlju, gurnuvši milione u siromaštvo i glad, piše Asošiejted pres.

Strana pomoć prestala je skoro preko noći - sankcije talibanskim vlastima, zaustavljanje bankovnih transfera i zamrznute milijarde u avganistanskim valutnim rezervama već su ograničile pristup globalnim institucijama i spoljnom novcu koji je podržavao ekonomiju zemlje koja zavisi od pomoći pre povlačenja američkih i NATO snaga.

"Žene su centralne za humanitarne operacije širom sveta", rekao je u subotu američki državni sekretar Entoni Blinken i dodao da je to odluka koja bi mogla biti pogubna za avganistanski narod.

Naredba nevladinim organizacijama stigla je od ministra ekonomije Karija Dina Mohameda Hanifa.

Rečeno je da će svakoj organizaciji za koju se utvrdi da ne poštuje naredbu biti oduzeta licenca za rad u Avganistanu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet