Fokus

Žene u Avganistanu protestuju zbog zabrane studiranja: Talibani upotrebili vodeni top da ih rasteraju

Komentari

Autor: Tanjug

24/12/2022

-

14:49

Žene u Avganistanu protestuju zbog zabrane studiranja: Talibani upotrebili vodeni top da ih rasteraju
Zabrana studiranja za žene u Avganistanu - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Talibanske snage bezbednosti upotrebile su vodeni top u avganistanskom gradu Heratu da rasteraju žene koje su danas protestovale protiv zabrane univerzitetskog obrazovanja za žene, izjavili su očevici.

Prema rečima očevidac, oko 20-ak žena je krenulo ka kući guvernera provincije kako bi protestovale protiv zabrane, uzvikujući: "Obrazovanje je naše pravo", kada su snage bezbednosti upotrebile vodeni top protiv njih.

Video u koji je AP imao uvid prikazuje žene kako vrište i kriju se u sporednoj ulici da bi pobegle od vodenog topa. One su zatim nastavile protest uzvikujući "Sramota!".

Jedna od organizatorki protesta, Merjam, rekla je da je između 100 i 150 žena učestvovalo u protestu, krećući se u malim grupama iz različitih delova grada prema centralnom mestu okupljanja.

"Obezbeđenje je u svakoj ulici, na svakom trgu, oklopna vozila i naoružani ljudi", kazala je ona.

"Kada smo započeli naš protest, u parku Tariki, talibani su kidali grane sa drveća i tukli nas. Ali mi smo nastavili protest. Povećali su svoje bezbednosno prisustvo. Oko 11.00 časova dovezli su vodeni top", dodala je Merjam.

Talibani u Avganistanu su u utorak zabranili studentkinjama da pohađaju univerzitete, preneo je AP. Žene u Avganistanu od tada demonstriraju u većim gradovima protiv zabrane.

Talibani zabranili ženama koje rade u NVO da odlaze na posao

Avganistanska administracija pod kontrolom talibana, naredila je danas svim lokalnim i stranim nevadinim organizacijama (NVO) da ženama koje su kod njih zaposlene zabrane da dolaze na posao.

Ministar ekonomije Abdulrahman Habib saopštio je tim povodom da je ženama zaposlenim u NVO sektoru zabranjeno do daljnjeg rade, jer se neke nisu pridražavale talibanskog tumačenja islamskog kodeksa oblačenja za žene, a kako prenosi Rojters, nije precizirano da li se to odnosi i na organizacije UN, koje imaju veliko prisusvo u Avganistanu.

Ova odluka donesena je nekoliko dana nakon što je talibansko rukovodstvo naredilo univerzitetima da ne primaju žene na studije, što je izazvalo osude stranih zemalja, ali i proteste.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet