Fokus

SAD, EU i 11 ministara spoljnih poslova osudili zabranu studiranja ženama u Avganistanu

Komentari

Autor: Tanjug

21/12/2022

-

23:54

SAD, EU i 11 ministara spoljnih poslova osudili zabranu studiranja ženama u Avganistanu
SAD, EU i 11 ministara spoljnih poslova osudili zabranu studiranja ženama u Avganistanu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

SAD, EU i ministri spoljnih poslova 11 država osudili su odluku talibana da ženama zabrane da pohađaju univerzitete u Avganistanu, navodi se u dnas objavljenom zajedničkom saopštenju.

"Represivne mere talibana protiv avganistanskih devojaka i žena su nemilosrdne i sistematske", poručuje se u saopštenju, koje je objavio američki Stejt department.

Kako precizira Rojters, pored EU i SAD, odluku da se ženama zabrani da pohađaju univerzitete osudili su ministri spoljnih poslova Australije, Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana, Holandije, Norveške, Španije, Švajcarske i Velike Britanije.

Ujuče objavljenoj direktivi talibanskog ministarstva javnim i privatnim visokoškolskim ustanovama naređuje se da se ženama odmah suspenduje pristup uiniverzitetima u skladu sa odlukom vlade.

Reakcija je stigla na odluku Ministarstva obrazovanja talibanskih vlasti koje je juče saopštilo saopštilo da se ženama do daljeg suspenduje pristup univerzitetima.

Ova restriktivna mera talibana u sferi obrazovanja žena je najnovija u nizu ograničenja uspostavljenih prema ženama i po svemu sudeći izazvaće zabrinutost međunarodne zajednice, navodi agencija.

Talibansko ponašanje prema avganistanskim ženama i devojčicama, njihovo izbacivanje iz parkova i teretana, kao i škola i univerziteta, može se pripasti zločinu protiv čovečnosti, rekli su vodeći eksperti Ujedinjenih nacija.

Eksperti UN su u saopštenju naveli da je zatvaranje žena u njihove domove "ravno zatvoru", dodajući da će verovatno to da dovede do povećanja porodičnog nasilja i mentalnih problema. Eksperti su, takođe, podsetili na nedavno hapšenje ženske aktivistkinje Zarife Jakobi i njene četiri koleginice, koje su ostale u pritvoru.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet