Fokus

Planovi za uvođenje dvojezičnih putokaza podelili Novozelanđane

Komentari

Autor: Tanjug

07/06/2023

-

15:10

Planovi za uvođenje dvojezičnih putokaza podelili Novozelanđane
Planovi za uvođenje dvojezičnih putokaza podelili Novozelanđane - Copyright Tanjug AP/Alex Burton/NZ Herald via AP

veličina teksta

Aa Aa

Planovi za uvođenje dvojezičnih putokaza širom Novog Zelanda postali su predmet političkih rasprava tokom predizborne kampanje u ovoj  zemlji, prenosi Gardijan.

Prošle nedelje na Novom Zelandu je pokrenuta javna rasprava o planovima za izradu dvojezičnih putokaza na engleskom i maorskom, jeziku autohtonog polinežanskog naroda Maora.

Vlasti su saopštile da su putokazne table "prilika da jezik Maora bude više zastupljen u zajednici i da se podrži njegovo učenje i revitalizacija“ .

Naglašeno je bi na ovaj način jezik Maora postao deo svakodnevnog života i promovisao "kulturno razumevanje i društvenu koheziju“.

Dvojezični putokazi su obavezni u mnogim zemljama sveta, ali ovi planovi Novog Zelanda su se naišli na meti kritika Nacionalne partije desnog centra.

Iz ove stranke su poručili da će znakovi biti "zbunjujući" i da, pošto na Novom Zelandu "svi govore engleski", trebalo bi da ostanu samo na tom jeziku.

Ministar pravde Kiritapu Alan izjavila je da ovakvi komentari predstavljaju uvredu na račun inteligencije Novozelanđana.

"Izgleda da misle da Novi Zeland nije dovoljno pametan. Ostatak sveta je prihvatio dvojezičnost i višejezičnost, što se vidi po njihovim putokazima. Ovo je prava uvreda za Novozelanđane i našu inteligenciju", rekla je ona za novozelandske novine, prenosi Gardijan.

Komentari (0)

Svet