Fokus

Ko je Drupadi Murmu, indijska predsednica i gošća Beograda: Novo lice Indije

Komentari

Autor: Tanjug

08/06/2023

-

19:00

Ko je Drupadi Murmu, indijska predsednica i gošća Beograda: Novo lice Indije
Ko je Drupadi Murmu, indijska predsednica i gošća Beograda: Novo lice Indije - Copyright Tanjug/AP Photo/Manish Swarup

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Indije Drupadi Murmu, koja boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, na čelo te velike zemlje drevne i veličanstvene kulture došla je jula 2022. godine. 

Bila je kandidatkinja Nacionalne demokratske alijanse, kao članica Narodne (nacionalne) stranke.  Reč je koaliciji desne orijentacije koju šačinjava više političkih grupa na pozicijama od desnog centra pa do radikalnijih opcija desnice. 

Nacionalno demokratska alijansa, osnovana 1998, osim centralne vlasti zemlje, rukovodi i vladama 15 saveznih država kao i jedne savezne teritorije. 

Drupadi Murmu, u izvesnom smislu novo je  lice Indije, i kao žena, i kao najmlađi šef države do sada, prvi čelnik zemlje rođen u suverenoj Indiji.

Najsvedenije, opšta društvena klima te velike zemlje mogala bi se danas opisati kao ubrzano napredovanje koje uvek ima u vidu i tradicionalne, proverene, vrednosti. Murmu je rođena na severu države Odiša, u mestu Uparbeda, juna 1958. Odiša se nalazi na istočnoj obali Indije. 

Otac je bio zemljoradnik, mada iz porodice lokalnih uglednika. Pripadnici su naroda Santal.

Tokom studija na Rama Devi Koledžu upoznala je supruga Šajama Čarana Murmu. Šajam (1958-2014) takođe rodom iz Odiše, bio je bankarski službenik. 

Fonet/Milica Vučković

 

 

Venčali su se 1980. Imali su troje dece, dva sina i kći. Drupadi Murmu je sledbenica grupe Brama Kumaris (u značenju Kćeri Brame).

Po političkom opredeljenju sudeći, Murmu je tradicionalista. Kako se navodi, poštovalac je dela Džavaharlala Nehrua kao i Mahatme Gandija.

Političkoj delatnosti  posvetila se 1997. Prethodno, bila je zaposlena u Odeljenju za navodnjavanje i električnu energiju od 1979. do 1983, na poziciji mlađeg asistenta.  Od 1994. do 1997. bila je nastavnica u Rairangpuru. Predavala je indijske jezike, takođe matematiku i geografiju.

Od 1997. bila je odbornica Rairangpura. Bila je članica Skupštine države Odiša, zastupajući Rairangpur, od 2000. do 2009. godine. Članica vlade Odiše bila je od 2000, do 2004.Od 2015, do 2021, nalazila se na poziciji guvernerke Džarkhanda. Dražava Džarkhand nalazi se severno od Odiše, zapadno od Bengala.  

U tom period upamćena je po zakonu o zakupu zemljišta (reč je zapravo bila o dopunama prethodnih zakonskih rešenja) kojima su garantovana prava plemenskih zajednica, vezano za vlasništvo nad zemljom, odnosno izdavanje u zakup. 

Pošto se lokalno stanovništvo protivilo izmenama, koje je inače usvojila Skupština Džarakanada, posle duže polemike Murmu je odbila da se saglasi sa novim zakonskim predlozima. 
Od predloženih rešenja se potom odustalo, odnosno povučeni su. 

Predlog zakona o slobodi veroispovesti, koji je usvojen u toj državi 2017, ograničava ili u svakom slučaju bitno komplikuje, verski prozelitizam.

Na predsedničkim izborima 2022, obezbedila je ubedljivu većinu. Dobila je više od 64 odsto glasova, na nivou Indije. A većinu je imala u 21. od ukupno 28 država.Predsednica Indije postala je jula 2022. 

Kao jedan od prioriteta istakla je iskorenjivanje tubrekuloze sa prostora te mnogoljudne zemlje.
Ambiciozni planovi upodobljeni su međutim realnom usponu koji  je na svakom koraku vidljiv u savremenoj Indiji.  

Ma koliko oslonjena na proverene tradicionalne vrednosti, današnja Indija je tehnološki džin čiji udeo u globalnom bogatstvu svakodnevno raste.
 

Komentari (0)

Svet