Fokus

Nastavljeni protesti u Izraelu protiv reforme pravosudnog sistema

Komentari

Autor: Tanjug

10/06/2023

-

22:03

Nastavljeni protesti u Izraelu protiv reforme pravosudnog sistema
Tanjug/AP/Tsafrir Abayov - Copyright Tanjug/AP/Tsafrir Abayov

veličina teksta

Aa Aa

U Izraelu su nastavljeni protesti protiv reforme pravosudnog sistema koji je predložila krajnje desničarska vlada premijera Benjamina Netanjahua.

U Tel Avivu, gde je održan glavni protest uz učešće desetina hiljada ljudi, demonstranti su držali džinovski transparent na kojem je pisalo "Tip građanina: mrtav", što se odnosi na porast zločina među arapskim zajednicama u Izraelu, javio je AP.

Masovne demonstracije počele su u januaru ubrzo nakon što je vlada, koju čine ultranacionalističke i verske stranke, položila zakletvu.

Tanjug/AP/Tsafrir Abayov

 

Organizatori protesta su rekli da neće odustati sve dok vlada ne poništi predložene zakonske izmene umesto da ih odloži.

Opozicija, stručnjaci i građani navode da bi vladin plan ograničio sudski nadzor nad zakonima i vladinim odlukama, što predstavlja direktnu pretnju građanskim pravima, kao i pravima manjina i marginalizovanih grupa. Vlada kaže da pravosudni plan ima za cilj da obuzda, kako navodi, preterano intervencionistički Vrhovni sud i vrati moć izabranim zakonodavcima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet