Fokus

Tramp pred saveznim sudom u Majamiju: "Nisam kriv" za svih 37 tačaka optužnice

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Politiko, agencije

13/06/2023

-

20:30

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Bivši američki predsednik Donald Tramp stigao je u Majami, gde se pred saveznim sudom izjasnio da nije kriv za krivična dela koja uključuju nezakonito čuvanje poverljivih dokumenata. On je u sud stigao zajedno sa svojim pomoćnikom i saoptuženikom Voltom Nautom.

Skaj njuz je pitao bivšeg predsednika kako se oseća uoči pojavljivanja pred sudom, a Tramp je odgovorio: „Sjajno.“

Nekoliko trenutaka nakon toga on je i zvanično priveden i usledilo je uzimanje otisaka prstiju, javio je CNN.

U Trampovo ime pred sudom se izjasnio advokat Tod Blanš koji je izjavio: "Svakako se izjašnjavamo da nismo krivi", prenosi CNN.

Trampu je dozvoljeno da napusti sudnicu bez posebnih uslova. Prema pisanju američkih medija, ceo postupak je trajao nekoliko minuta.

Trampov saradnik Volt Naut se takođe izjasnio da nije kriv po optužnici za opstruisanje vladinih napora da preuzme dokumenta.

Nakon saslušanja po optužnici za zadržavanje poverljivih dokumenata, Tramp je izjavio da su SAD korumpirana država.

"Imamo zemlju koja je korumpirana, koja nema granice. Imamo zemlju koja nema ništa osim problema", poručio je Tramp u jednoj pekari, nakon što je napustio sud u Majamiju, prenosi Skaj njuz.

On je dodao da je američka nacija u padu i da, u takvoj situaciji, "oni rade ovakve stvari", misleći na članove Demokratske stranke.

"Imamo zemlju koja propada kao nikada ranije i ne možemo da dozvolimo da se to desi", rekao je Tramp.

Prethodno su Trampa u Majamiju dočekale pristalice pred kojima se se nakratko pojavio i pozirao, izgledajući dobro raspoložen.

U petak je specijalni tužilac američkog ministarstva pravde Džek Smit podigao optužnicu protiv Trampa. Bivši predsednik SAD je optužen za krivično delo kršenja zakona o nacionalnoj bezbednosti, kao i učešće u zaveri radi ometanja pravde.

U optužnici se navodi da je nelegalno zadržao poverljivu mapu u vezi sa tekućom vojnom operacijom i nepropisno držao kutije sa dokumentima u svojoj kući u Floridi, a zatim odbijao da ih preda.

Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Donald Tramp stiže u Majami

Tužioci su ga optužili i da je davao lažne izjave i navodio pomoćnike da ove papire sakriju, na taj način ometajući istragu.

Trampove pristalice se već okupljaju ispred zgrade suda, a policija je rekla da "znaju kako postoji potencijal da dođe do incidenta, ali je prisutno dovoljno opreme, bilo da je 5.000 ili 50.000 ljudi".

Tramp je rekao da je u pitanju politički progon.

"Kada budem izabran za predsednika SAD, pored zatvaranja granice, uklanjanja svih kriminalnih elemenata koji su ilegalno napali zemlju, i okončanja rata između Rusije i Ukrajine, imenovaću pravog specijalnog tužioca koji će krenuti za najkorumpiranijim predsednikom u istoriji SAD, Džoom Bajdenom", rekao je Tramp.

Njegov nekadašnji advokat Rudi Đulijani rekao je da "vašingtonska politička klasa neće stati sve dok ne smesti Donalda Trampa iza rešetaka".

Nastavlja se predsednička kampanja

Tramp je, pored toga što je poručio da je nevin, rekao i da će nastaviti svoju kampanju za predsedničke izbore 2024. godine.

"Nadam se da cela zemlja gleda šta radikalna levica radi Americi", napisao je Tramp na svojoj mreži "Istina", pre nego što je privatnim avionom na kome je velikim slovima ispisano njegovo prezime, odleteo za Floridu.

Bivši predsednik SAD, koji u sredu puni 77 godina, uputio se iz golf kluba u Bedminsteru u Nju Džersiju u vozilu sa pratnjom ka aerodromu u Njuarku, gde ga je čekao avion kojim je otputovao u Majami. 

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

Istraživanje Rojtersa i Ipsosa koje je objavljeno u ponedeljak, pokazuje da 81 odsto republikanaca veruje da su optužbe protiv Trampa politički motivisane. 

Anketa takođe pokazuje da Tramp i dalje ubedljivo vodi u stranačkoj trci za nominaciju za predsedničkog kandidata. U intervjuu za Politiko, Tramp je obećao da će nastaviti sa predsedničkom kandidaturom, čak i ako bude osuđen.

Još jedna zanimljiva činjenica - prema pisanju američkog ogranka Politika, ako bude izabran za predsednika SAD, Tramp bi mogao sam sebe da pomiluje u slučaju da bude osuđen jer su sve savezne optužbe, mada je validnost "samopomilovanja" tačka sporenja u američkoj javnosti.

Optužnica sadrži 37 krivičnih dela

Optužnica koja je otpečaćena u petak tereti Trampa za 37 krivičnih dela. Ovaj put, on bi mogao da se suoči sa dubokim pravnim posledicana, s obzirom na mogućnost višegodišnje zatvorske kazne, navodi AP.

Čak i za optuženog čijim su postpredsedničkim životom dominirali sudski pozivi, ova istraga o dokumentima istakla se i po očiglednom obimu dokaza, ali i po samoj težini optužbi. Takođe, predstavlja prvi put u istoriji da je optužnica podignuta protiv bivšeg predsednika zemlje.

Mada bi Tramp trebalo da se pojavi u utorak pred saveznim sudijama za prekršaje, slučaj je dodeljen sudiji Okružnog suda koju je on imenovao, Ejlin Kenon.

Kenon je presudila u njegovu korist prošle godine u sporu oko toga da li bi spoljni specijalni upravnik mogao biti imenovan da pregleda oduzeta poverljiva dokumenta. Ipak, savezno žalbeno veće je na kraju poništilo njenu presudu.

Tanjug/Justice Department via AP

Dokumenta zbog kojih je podignuta optužnica

Nejasno je šta će Tramp navoditi u svoju odbranu kako se sudski proces bude razvijao - dva njegova glavna advokata podnela su ostavku jutro nakon podizanja optužnice. Beleške još jednog advokata Trampa, Evana Korkorana, više puta su citirane u optužnici koja ima 49 strana, što sugeriše da bi ga tužioci mogli videti kao ključnog svedoka.

Tramp je rekao da želi da dovede nove ljude u svoj pravni tim, mada do sinoć nije bilo nikakvih novosto po tom pitanju. Ovo je važno zbog lokalnih zakona - optuženi moraju imati bar jednog lokalnog advokata da bi se postupak pokrenuo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet