Fokus

Netanijahu: Nastavićemo "aktivnim koracima" ka reformi pravosuđa

Komentari

Autor: Tanjug

18/06/2023

-

13:33

Netanijahu: Nastavićemo "aktivnim koracima" ka reformi pravosuđa
Benjamin Netanjahu - Copyright Tanjug/AP/Abir Sultan

veličina teksta

Aa Aa

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je danas da će nastaviti da radi na "aktivnim koracima" po pitanju osporene reforme pravosuđa ove nedelje, nakon, kako je opisao, više meseci beskorisnih razgovora o kompromisu sa političkom opozicijom.

Netanijahu u televizijskom obraćanju svom kabinetu nije ulazio u detalje, a obraćanje dolazi nakon što su opozicioni lideri prošle nedelje suspendovali pregovore o formiranju ekspertskog tima za sudije, preneo je Rojters.

Reformom pravosuđa bi se ukinula neka ovlašćenja Vrhovnog suda i vladi dala veća kontrola nad imenovanjima sudija. Predložena reforma izazvala je velike ulične proteste protiv Netanijahua i vlade, sa optužbama da žele da ukinu nezavisnost sudstva.

"Dali smo im mesec i još mesec, a onda još jedan - tri meseca. Opozicioni predstavnici se nisu složili sa većinom osnovnih stvari. Namera je bila samo da troše vreme. Većina izraelskog društva razume da treba da dođe do promena u pravosudnom sistemu. Zato ćemo se susresti ove nedelje na sednici vlade i razmotriti konkretne, aktivne korake, u skladu sa mandatom koji smo dobili", rekao je Netanijahu.

Njegova koalicija ima 64 mesta u parlamentu od 120 poslanika, pa bi glasanje o reformi moglo da dođe na dnevni red za glasanje.

Međutim, opozicioni lider Jair Lapid rekao je da Netanijahu ne može da bude siguran da će imati većinu, nakon što su neki od članova vladajuće koalicije glasali tajno da se opozicioni poslanik priključi Sudskoj komisiji za postavljanje sudija.

"Ako Netanijahu nastavi sa državnim udarom, shvatiće da je premijer manje od polovine naroda Izraela", istakao je Lapid. 

Komentari (0)

Svet