Fokus

Blinken: SAD i Kina nastavljaju razgovore o oslobađanju tri pritvorena Amerikanca

Komentari

Autor: Tanjug

20/06/2023

-

09:33

Blinken: SAD i Kina nastavljaju razgovore o oslobađanju tri pritvorena Amerikanca
Tanjug/AP/Mandel Ngan - Copyright Tanjug/AP/Mandel Ngan

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da SAD i Kina nastavljaju razgovore o oslobađanju tri američka državljanina koji su pritvoreni u Kini. 

"Ne želim da ulazim u detalje, ali veoma aktivno govorimo o tome", rekao je Blinken u intervjuu za CBS. Blinken je nakon posete Pekingu istakao da su SAD posvećene nastavku rešavanja sva tri slučaja, preneo je Rojters.

Vašington za trojicu pritvorenih Amerikanaca kaže da su neosnovano pritvoreni u Kini: pastor Dejvid Lin (67) od 2006, Kai Li (60) kome je izrečena 10-godišnja kazna 2018. godine zbog optužbi za špijunažu, kao i biznismen iz Teksasa Mark Svidan koga je kineski sud osudio 2019. godine.

Blinken je takođe rekao da je tražio od kineske vlade da bude oprezna u vezi sa privatnim kompanijama koje mogu da obezbede Rusiji tehnologiju koja bi mogla da se upotrebi u ratu protiv Ukrajine, napominjući da nije video nikakve dokaze da Peking pruža Moskvi pomoć u oružju. 

Blinken se sastao u ponedeljak, drugog dana svoje posete Kini, sa kineskim predsednikom Sijem Đinpingom.

"Što se tiče pomoći u oružju Rusiji za upotrebu u Ukrajini, mi, a i druge zemlje su od Kine dobile uveravanja da nije i da neće pružiti takvu pomoć Rusiji na korišćenje u Ukrajini", rekao je Blinken. 

Na pitanje za komentar Blinkenove izjave, kineska ambasada u Vašingtonu je saopštila da je Kina posvećena promovisanju mirovnih pregovora i da nije obezbedila oružje ni jednoj strani u sukobu Rusije i Ukrajine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet