Fokus

Tajland: Oslobođeni student i još četiri optužena za ometanje kraljevske povorke

Komentari

Autor: Tanjug

28/06/2023

-

09:07

Tajland: Oslobođeni student i još četiri optužena za ometanje kraljevske povorke
Tajland: Oslobođeni student i još četiri optužena za ometanje kraljevske povorke - Copyright Tanjug/AP Photo/Sakchai Lalit, File

veličina teksta

Aa Aa

Sud na Tajlandu oslobodio je danas studentskog aktivistu i još četiri osobe, optužene da su ometali automobilsku povorku kraljice tokom prodemokratskih demonstracija 2020. godine.

To je delo za koje su mogli da budu osuđeni na 16 godina zatvora ili čak i na smrtnu kaznu.

Presuda Krivičnog suda u Bangkoku doneta je u predmetu koji se vodi po zakonu koji cilja na radnje koje mogu da "naškode slobodi kraljice, naslednika i regenta", a pravni eksperti na Tajlandu nisu mogli da se sete nijednog prethodnog postupka koje vođen zbog kršenja ovoga zakona, prenosi AP.

Sporni incident se dogodio posle mitinga u Bangkoku 14. oktobra 2020. godine, na godišnjicu narodnog ustanka koji je podignut 1973. godine i doveo je do pada višedecenijske vojne diktature.

Dok su stotine demonstranata marširale do zgrade vlade gde se nalaze kancelarije premijera, na istoj ruti pojavila se i kraljevska kolona sa limuzinom u kojoj je bila kraljica sa princom.

Fotografije objavljene na društvenim mrežama ne pokazuju nikakvo očigledno preteće ponašanje prema kraljičinom automobilu, iako je nekoliko ljudi u masi pozdravljalo kraljevsku povorku prodemokratskim pokretom sa tri prsta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet