Fokus

Izborna pobeda opozicionih stranaka na Tajlandu, dogovorena koaliciona vlada

Komentari

Autor: Tanjug

15/05/2023

-

14:43

Izborna pobeda opozicionih stranaka na Tajlandu, dogovorena koaliciona vlada
Izbori u Tajlandu - Copyright Tanjug AP/Sakchai Lalit

veličina teksta

Aa Aa

Dve glavne tajlandske opozicione stranke dogovorile su se danas, nakon izborne pobede nad rivalskom političkom opcijom koja vlada Tajlandom skoru punih 10 godina uz podršku vojske, da formiraju vladajuću koaliciju.

Stranka Napred i opozicioni veterani iz stranke Pheu Thai odneli su ubedljivu pobedu na nedeljnim izborima nad doskoro vladajućom strankom koju od državnog udara 2014. godine podržava vojska, prenosi Rojters.

Opozicioni savez mora da obezbedi da Senat koji je imenovala hunta neće sputavati njihove napore da osiguraju podršku u dvodomnom parlamentu koji mora da potvrdi uspostavljanje nove vlade.

Pita Limjaroenrat, 42-godišnji lider stranke Napred predložio je osnovanje saveza šest partija koje bi kontrolisale 309 mesta u parlamentu i vladu koju bi on predvodio kao premijer.

Stranka Pheu Thai, koji kontroliše porodica milijardera Šinavatre, saopštila je da je saglasna sa Pitinim predlogom i poželela mu sreću u nastojanju da postane premijer.

Stranka Napred je ostvarila izborni uspeh na talasu podrške mladih Tajlanđana koji su prihvatili liberalnu političku agendu i obećanje o smelim promenama, uključujući razbijanje monopola i reformu zakona o vređanju monarhije za koji kritičari kažu da je korišćen za gušenje slobode govora.

Ovaj zakon propisuje da se lice koje uvredi monarha ili moharhiju može kazniti maksimalnom kaznom zatvora od 15 godina.

Stotine ljudi su optužene po ovom zakonu, od kojih su neki u istražnom zatvoru, ali tajlandska kraljevska palata nije se oglašavala ni komentarisala zakon ili njegovu primenu.

 

Komentari (0)

Svet