Fokus

Ministar odbrane Izraela osudio napade grupe jevrejskih doseljenika na Palestince na Zapadnoj obali

Komentari

Autor: Tanjug

28/06/2023

-

23:38

Ministar odbrane Izraela osudio napade grupe jevrejskih doseljenika na Palestince na Zapadnoj obali
Ministar odbrane Izraela osudio napade grupe jevrejskih doseljenika na Palestince na Zapadnoj obali - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Izraelski ministar odbrane Joav Galant osudio je danas ponašanje grupa jevrejskih doseljenika u palestinskim gradovima i selima poslednjih dana, nakon što su palestinski zvaničnici optužili izraelsku vojsku, raspoređenu na okupiranoj Zapadnoj obali, da ignoriše ili "čak podržava divljačko ponašanje".

Rojters prenosi da je Galant osudio divljanje kao "opasan društveni fenomen protiv kojeg moramo da se borimo".

On je počinioce opisao kao "malu grupu" sastavljenu od marginalnih doseljenika i njihovih pristalica iz Izraela, a pored toga što je napomenuo da su osumnjičeni u pritvoru i rekao da su trupe na Zapadnoj obali pojačane iz predostrožnosti, Galant je  rekao i da će izraelske snage imati obavezu da "podele pažnju" na te nerede i pretnje palestinskih militanata.

"Postoji 500 palestinskih sela, od kojih su neka velika kao gradovi. Ima na desetine hiljada ljudi (stanovnika Palestine). Ne možete ih zaštititi sve odjednom", rekao je on.

Palestinski zvaničnici su, kako se navodi, prijavili da su izgrednici došli iz naselja, da ih je bilo na stotine, i da su to bili maskirani muškarci, dodavši da je od desetak pritvorenih osumnjičenih izgrednika, najmanje dvojica vojnika koji nisu na dužnosti.

Među povređenim Palestincima bilo je i onih sa američkim dvojnim državljanstvom, a iz Vašingtona, koji je, kako se navodi, već u nesuglasicama sa Izraelom kada je reč o izgradnji naselja na tom području, osuđeno je ono što je nazvano "ekstremističkim nasiljem naseljenika" i poručeno da se očekuje odgovornost.

Porast vandalskog ponašanja izazvalo je, kako prenosi Rojters, ubistvo četvorice Izraelaca u napadu koji je izveo Hamas.

Palestinsko ministarstvo spoljnih poslova opisalo je divljanje naseljenika kao "terorizam koji sponzoriše država".

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet