Fokus

Kineske vlasti uvode stroge mere za nevakcinisane - neće biti dozvoljeno da se sva deca vrate u škole

Komentari

Autor: BBC

18/07/2021

-

18:46

Kineske vlasti uvode stroge mere za nevakcinisane - neće biti dozvoljeno da se sva deca vrate u škole
Kineske vlasti uvode stroge mere za nevakcinisane - neće biti dozvoljeno da se sva deca vrate u škole - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Učenicima neće biti dozvoljeno da se vrate u škole u septembru ukoliko se cele njihove porodice ne vakcinišu, rekle su lokalne vlade u Kini.

Nekoliko gradova je takođe reklo da je ljudima potrebno vakcinisanje da bi ušli na javna mesta kao što su bolnice i supermarketi.

Povod za ovu odluku je razlog da se u Kini nadaju da će na ovaj način postići nacionalni cilj vakcinacije koji iznosi 64 odsto stanovništva do kraja godine, piše BBC.

"Oni koji još nisu vakcinisani trebalo bi da požure i dobiju vakcinu, kako bi izbegli da ugroze povratak svoje dece u školu", piše u obaveštenju koje je grad Bejlu, u provinciji Guangsi, objavio ranije ove nedelje.

profimedia

 

Lokalne vlasti u drugim provincijama, uključujući i Jiangki i Henan, izdale su slične direktive rekavši da će samo učenici čije su porodice vakcinisane moći da pohađaju jesenji semestar. 

Pravila se po regionima razlikuju 

U severnoj provinciji Hebei Pingkiang učenici uzrasta od 12 do 17 godina neće moći da se vrate u školske klupe ukoliko nisu u potpunosti vakcinisani. Međutim, nije precizirano šta će biti sa mlađim učenicima.

U međuvremenu, u provinciji Shanki navodi se da nevakcinisanima neće biti dozvoljeno da posećuju hotele, restorane i mesta za zabavu.

Ove mere su izazvale reakcije na društvenim mrežama gde su ih njihovi korisnici ocenili kao nepravednim.

"Najpre su rekli da su vakcine stvar izbora, a sada se ispostavilo da su ipak obavezne", pišu korisnici interneta.

Kineske vlasti iz oblasti zdravstva kažu da bi ljude trebalo motivisati da sami odlučuju o tome da li treba da se vakcinišu.

Inače, ovim potezima, Kina se pridružila nacijama kao što su Francuska i Grčka, koje su vakcinaciju učinile obaveznom u nekim sektorima ili rizikuju da budu suspendovani.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet