Fokus

Grifits zatražio za UN produženje od 12 meseci za pomoć Siriji

Komentari

Autor: Tanjug

30/06/2023

-

07:48

Grifits zatražio za UN produženje od 12 meseci za pomoć Siriji
Martin Grifits - Copyright Tanjug/AP/Bebeto Matthews

veličina teksta

Aa Aa

Šef UN za pomoć državama Martin Grifits, pozvao je danas Savet bebednosti da na 12 meseci produži odobrenje za dugotrajnu operaciju humanitarne pomoći, kojom se iz Turske pruža pomoć milionima ljudi na severozapadu Sirije.

''Ovlašćenje od 12 meseci omogućava nama i našim partnerima da ostvarimo bolje humanitarne rezultate u narednim mesecima. To je jednostavno'', ocenio je Grifits.

Rojters podseća da aktuelno ovlašćenje ističe 10. jula.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja ponovo je istakao da operacija pomoći UN krši suverenitet i teritorijalni integritet Sirije.

''Pokušavaju da nas ubede da prekogranični mehanizam treba da bude produžen za 12 meseci kako bismo bolje planirali operacije. Hajde da postavimo pitanje koja sredstva će koristiti UN za planiranje ovih operacija? Nikada u istoriji ovog sukoba nije bila tako loše finansirana", rekao je on.

Apelovao je na zemlje da isplate ovog meseca obećanih pet milijardi dolara, za podršku ljudima u Siriji i susednim državama koje su primile sirijske izbeglice 2023. godine.

Ambasadorka Velike Britanije u UN Barbara Vudvord rekla je da je London obećao 190 miliona dolara i pozvala Moskvu da objavi svoj doprinos ''nakon nedavne objave da Rusija troši dve milijarde dolara godišnje na grupu Vagner''.

Savet bezbednosti je prvobitno odobrio isporuku pomoći 2014. u oblasti Sirije koje drži opozicija iz Iraka, Jordana i dve tačke u Turskoj.

Grifits je rekao Savetu bezbednosti da je apel UN za pomoć od 5,4 milijarde dolara za Siriju za 2023. najveći na svetu, ali da je finansiran sa manje od 12 odsto.

Komentari (0)

Svet