Fokus

Aktivisti pozdravljaju odluku Nepala da dozvoli istopolne brakove

Komentari

Autor: Tanjug

30/06/2023

-

09:28

Aktivisti pozdravljaju odluku Nepala da dozvoli istopolne brakove
Bhaktapur, Nepal - Copyright Euronews/Andreja Vasić

veličina teksta

Aa Aa

Istopolni parovi u Nepalu dobili su mogućnost da registruju svoje brakove, nakon što je Vrhovni sud te zemlje izdao privremenu naredbu kojom se dozvoljava registracija gej brakova, prvi put u toj pretežno konzervativnoj zemlji, prenosi Rojters.

Vrhovni sud je, nakon što je razmotrio peticiju koju su podneli aktivisti koji se bave pravima homoseksualaca, izdao privremeni nalog koji dozvoljava istopolnim parovima registraciju brakova do pravosnažne presude.

"Ovo je veoma velika i istorijska odluka", rekao je Pinki Gurung, predsednik "Društva Plavi dijamant", organizacije koja se bavi pravima homoseksualaca, prenosi Rojters.

On je rekao da se očekuje da će oko 200 istopolnih parova "otvoreno istupiti i registrovati svoje brakove".

Kako podseća britanska agencija, većinski hinduistički Nepal postaje sve progresivniji, pošto je deceniju duga maoistička pobuna okončana 2006.

Dve godine kasnije su političke stranke glasale za ukidanje 239-godišnje hinduističke monarhije.

Tajvan je jedina zemlja u Aziji koja priznaje gej brakove, mada postoji pritisak da se izvrši reforma u tom pravcu i u Japanu, Južnoj Koreji i na Tajlandu.  

Kako se navodi, Vrhovni sud Nepala je 2007. godine naredio da vlada okonča diskriminaciju LGBT osoba i uvede mere koje garantuju jednaka prava.

Od tada su pojedini istopolni parovi imali nezvanična venčanja, a u prestonici Katmandu su se održavale gej parade. 

Međutim, aktivisti tvrde da još uvek nema adekvatnog zakona koji bi LGBT osobe zaštitio od eventualnog zlostavljanja od strane zajednice, kao i diskriminacije u obrazovanju, državnim službama i bolnicama, rekla je Maja Gurung, predstavnica LGBT zajednice.

Ona je dodala da bi mogućnost da se zvanično registruje brak pomogla u prevazilaženju niza poteškoća. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet