Fokus

Japanski sud: Zabrana istopolnih brakova ustavna, ali smo zabrinuti za prava LGBT parova

Komentari

Autor: Tanjug

08/06/2023

-

09:51

Japanski sud: Zabrana istopolnih brakova ustavna, ali smo zabrinuti za prava LGBT parova
Transparent na kom piše "Sloboda braka za sve" - Copyright Tanjug/Kyodo News via AP

veličina teksta

Aa Aa

Okružni sud u Fukuoki odlučio je danas da je zabrana istopolnih brakova u Japanu ustavna, ali je pokazao zabrinutost za dostojanstvo i ljudska prava istopolnih parova, što je presuda koja nije u skladu sa očekivanjima LGBT aktivista, ali se smatra korakom napred, prenosi Rojters.

U Japanu je u protekle dve godine doneto pet presuda o istopolnim brakovima, dve u kojima se zaključuje da je zabrana neustavna, u jednoj se precizno kaže da nije, a dve, uključujući i ovu današnju, podržavaju zabranu, ali izražavaju zabrinutost zbog narušavanja drugih prava.

Sud u Tokiju je prošle godine potvrdio zabranu, ali je saopštio da nedostatak pravne zaštite za istopolne porodice krši njihova prava.

Sud u Fukuoki ponovio je danas tu presudu u Tokiju, rekavši da, iako je zabrana istopolnih brakova u skladu sa ustavom, ona je u suprotnosti sa odredbom u kojoj se kaže da su brak i porodična pitanja zasnivaju na dostojanstvu pojedinca, nazivajući to "stanjem neustavnosti".

Presuda je doneta nedelju dana nakon što je Okružni sud u Nagoji doneo presudu da je zabrana istopolnih brakova neustavna, što je podstaklo nade LGBT zajednice u Japanu, jedinoj zemlji Grupe sedam (G7) koja ne dozvoljava istopolna venčanja.

Prošlogodišnja presuda okružnog suda u Osaki proglasila je zabranu istopolnih brakova ustavnom i bila je u suprotnosti sa presudom suda u Saporu iz 2021. koji je proglasio zabranu istopolnih brakova neustavnom.

Presude signaliziraju koliko je to pitanje i dalje izvor podela u Japanu. Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da oko 70 odsto javnosti podržava istopolne brakove, ali se tome protivi konzervativna vladajuća partija premijera Fumija Kišide.

Više od 300 japanskih lokalnih zajednica koje pokrivaju oko 65 odsto stanovništva, dozvoljavaju istopolnim parovima da sklapaju partnerske ugovore, ali je to pravo ograničenog opsega.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet