Fokus

Suša stvara velike probleme Urugvajcima: Trava tamo gde je bilo jezero, nestašica vode za piće

Komentari

Autor: Tanjug

30/06/2023

-

14:30

Suša stvara velike probleme Urugvajcima: Trava tamo gde je bilo jezero, nestašica vode za piće
Suša stvara velike probleme Urugvajcima: Trava tamo gde je bilo jezero, nestašica vode za piće - Copyright Tanjug/AP Photo/Matilde Campodonico, File

veličina teksta

Aa Aa

U rezervoaru Kanelon Grande, glavnom izvoru vode za prestonicu Urugvaja Montevideo, nivoi vode niski su toliko dugo niski da trava prekriva veći deo onoga što je nekada bilo jezero.

Kako prenosi Rojters, nizak nivo padavina primorao je nadležne organe za vodosnabdevanje da koriste vodu iz slanijeg dela reke Santa Lusija, koja se koristi za većinu vode za piće u Urugvaju, pa tako mnogi vodu iz slavine sada smatraju nepitkom.

''Užasna je, to ne možete da pijete. Moja žena ima hipertenziju, nemoguće je za nju da pije vodu sa ovom količinom soli'', rekao je za Rojters lokalni učitelj Adrijan Dijas, koji, kako se navodi, svake dve nedelje kupuje dve ili tri flaše vode od 6,5 litara.

Tanjug/AP Photo/Matilde Campodonico, File

 

Nestašica vode za piće izazvala je više protesta na ulicama prestonice, a demonstranti smatraju da se najveći deo vode izreke Santa Lucija odvodi u privatne rezervoare velikih agrobiznish kompanija.

''Vode ima, ali je u privatnim rukama'', piše na jednom transparentu koji drže demonstranti na protestima ispred državnog vodovoda OSE.

''Poljoprivredni preduzetnici brane reku i koriste je za sebe. Udeo vode za ljudsku potrošnju je mali'', rekao je sindikalni lider OSE Federiko Krajmerman.

Ranije ovog meseca, vlada Urugvaja proglasila je vanredno stanje u vezi sa pijaćom vodom, ukidajući porez na flaširanu vodu i najavivši izgradnju novog rezervoara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet