Evropa

Španija beleži najtoplije proleće u istoriji: Očekuje se i ekstremno vruće leto

Komentari

Autor: Tanjug

07/06/2023

-

15:46

Španija beleži najtoplije proleće u istoriji: Očekuje se i ekstremno vruće leto
Španija beleži najtoplije proleće u istoriji: Očekuje se i ekstremno vruće leto - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Španija ove godine beleži svoje najtoplije proleće u istoriji i drugo najsušnije ikada, saopštila je danas nacionalna meteorološka agencija. Najnoviji podaci ukazuju na nastavak ekstremno visokih temperatura koje su bile prisutne tokom 2022. godine, što je bila najtoplija godina ikada zabeležena u Španiji, prenosi AP.

Prolećne vrućine bile su praćene nedostatkom kiše, što će pogoršati dugoročnu sušu u Španiji, uprkos padavinama koje su zabeležene tokom prošlog meseca, saopšteno je iz meteorološke službe. 

Španske vlasti izvestile su u utorak da su rezervoari u zemlji na 47,4 odsto kapaciteta, čime je nastavljen trend opadanja. Iz meteorološke službe su ukazali da to ostavlja negativne efekte na ekosistem te mediteranske zemlje.

"Temperature površinskih voda zabeležene 2022. bile su najviše još od 1940. godine", saopštili su metorolozi, uz upozorenje da je taj fenomen ugrozio morski život i njegovu sposobnost da se razmnožava.

Navedeno je i da visoke temperature imaju posledice i na ljudsko zdravlje i na ekosisteme, u smislu povećane verovatnoće šumskih požara. Prema prognozama španske metorološke službe, predstojeće leto će verovatno biti "ekstremno vruće", iako postoji mogućnost olujnih padavina.

Španska vlada je prošlog meseca najavila mere u borbi protiv suše vredne 2,2 milijarde evra, koje uključuju finansiranje reciklaže vode u gradovima i nastavak pomoći poljoprivrednicima. Španija je vodeći evropski proizvođač i izvoznik svežeg voća i povrća, a zemlja je  u aprilu zatražila hitna sredstva od Evropske unije na osnovu loših prognoza za prinos ovogodišnjih useva.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa