Evropa

Leto nije ni počelo, a italijanska reka Po samo što nije presušila

Komentari

Autor: Tanjug

30/04/2023

-

10:14

Leto nije ni počelo, a italijanska reka Po samo što nije presušila
Reka Po - Copyright Tanjug AP/Luca Bruno

veličina teksta

Aa Aa

Alarmantna situacija se nastavlјa za najdužu italijansku reku Po, a prema agenciji iz Bolcana nadležnoj za klimu i životnu sredinu, nivo reke je nizak kao prošlog leta i prevazilazi istorijski minimum.

Kako navode italijanski mediji, plovidba rekom uskoro će biti nemoguća ako u narednim nedelјama ne stignu obilne padavine.

„Za nekoliko dana moraću da otkažem sve rezervacije za krstarenja rekom Po zbog plitkih voda. Ne vidim budućnost“, rekao je kapetan Đulijano Landini, koji vozi turistički brod Stradivari, prenosi Sky.it.

Po teče otprilike 652 kilometra od izvora u Alpima u Pijemontu do ušća u Jadransko more u blizini Venecije. Ova reka je ključna saobraćajna arterija za Italiju i služi kao važan izvor za poljoprivredno navodnjavanje na severu zemlje.

Po je izuzetno važna reka kako za ljude, tako i za životinje,  uključujući ribe, ptice i sisare. 

Niz većih gradova leži uz obale reke Po - Torino, Piačenca, Kremona i Ferara, a reka je važna i za turizam u Italiji.

Situacija je lošija ove godine jer se brojna turistička odredišta na obalama reke Po suočavaju sa sušom, što utiče na turističke aktivnosti poput krstarenja rekom. 

Uslovi su toliko loši da će agencije možda čak morati da otkažu sve rezervacije krstarenja, osim ako u regiji uskoro ne padne jaka kiša dovoljna da poveća nivo vode u rekama i jezerima.

Popularne turističke atrakcije koje se nalaze oko Poa su jezera Garda i Komo, gradovi poput Bolcana, Trenta i Torina.

Suša i alarm aktuelni su i na jezeru Garda čiji nivo nikad nije bio tako nizak u poslednjih 70 godina. Suša pogađa i Pijemont, a voda je racionisana u 40 opština u regijama Novara i Verbano Kusio Ocola.

Zabrinjavajuća je i situacija na planinama, gde je snežni pokrivač ispod desetogodišnjeg sezonskog proseka, a snežni tereni su se povukli za 75 odsto. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa